Kurioosum: ümarmetsamaterjali väärindamine Eesti moodi (1)

Kaido Kama
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haava- ja kuusepalgid.
Haava- ja kuusepalgid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Seoses plaanitava tselluloositehasega oleme kuulnud palju jutte, kui kahjulik on ümarmetsamaterjali (paberipuu) Eestist välja vedada ja kuidas turgutaks Eesti majandust selle materjali väärindamine kohapeal. Selle jutu taustaks oleks õpetlik ja kasulik vaadata, kuidas on sedasorti väärindamine Eestis seni toimunud.

2006. aastal rajati Kundasse ettevõte Estonian Cell, mis hakkas kokku ostma haava paberipuud ja tootma haava puitmassi. Üks haava paberipuu peamisi tarnijaid Kunda tehasele on Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK). RMK ja Estonian Celli vahel on sõlmitud pikaajaline tarneleping, umbes midagi sellist, mida soovib saada ka Est-For Invest.

Kui veel 2005. aastal müüs RMK haava paberipuud keskmise hinnaga 229 krooni tihumeetrilt, siis alates juulist 2006 langes hind 180 krooni peale tihumeetrilt ja jäi ligi aastaks ajaks samale tasemele. Samal ajal oli metsamaterjali hind Eestis tõusuteel. Alates aprillist 2007 tõusis tihumeetrihind 186 kroonile ja püsis muutumatuna samal tasemel aasta aega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles