Praegune metsamajandamine tagab metsade elurikkuse säilimise? Neli põhjust kahelda

Raul Rosenvald
, Eesti Maaülikooli metsakasvatuse vanemteadur ja FSC Eesti säästva metsanduse standardi töörühma mode
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Metsamajandamine ja metsast saadud puidu kasutamine on inimühiskonnale vajalik ja teatud piirides püsides ei pruugi olla ohtlik metsaelustikule.

Majandamise keelamist ei soovi ka looduskaitsjad. Hiljutisele metsanduse arengukava avakoosolekule (13.03.2018) kohaletulnutelt (nii metsatöösturid kui looduskaitsjad) küsiti, kas saalis on inimesi, kes arvavad, et metsa ei tohiks üldse raiuda. Selles seltskonnas ei leidunud ühtki sellist. Küll on väga oluline, et metsi majandades ei väheneks metsade teised väärtused, sealhulgas metsade elurikkus.

Üsna sageli on kuulda väiteid, et meie metsade puiduvarud ja ka metsa elurikkus on heas seisus – raiutakse juurdekasvu piires, palju metsa on kaitse all ning metsapind ja tagavara on pidevalt kasvanud (osaliselt esitatakse neid väiteid ka kallutatult, kuid see pole selle artikli keskmes).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles