«Ma-ilm ja mõnda, mis seal sees leida on». Kuninganna efekt (2)

Kristjan Zobel
, ökoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus «It's Always Tea-Time» lastekirjanduse keskuses. Rahvusvahelise illustratsiooni- ja nukunäituse kuraator on Viive Noor.
Näitus «It's Always Tea-Time» lastekirjanduse keskuses. Rahvusvahelise illustratsiooni- ja nukunäituse kuraator on Viive Noor. Foto: Liis Treimann

Nagu armastab öelda bridžipartnerist professor Peeter Hõrak, on evolutsioon midagi, mis elus asjadega lihtsalt juhtub. Muuseas, mida kauem ja täpsemalt asja uuritakse, seda tähtsamaks muutub evolutsioonilise balleti süžeed seletavas osas geeniülene (ingl epigenetic) pärilikkus ja muud sorti loodusliku valikuga otseselt mitte seotud nähtused (näiteks olemuselt neutraalne geenitriiv; viiruste toimetatav geenide transport erinevate kehade vahel).

Kuninganna efekt sai evolutsiooniteoreetikute armastatud kujundiks. Tõepoolest, isegi kui liigi morfoloogias väliseid muutusi ei tähelda (näiteks võib tuua aegade hämarusest saadik täpselt ühte moodi välja näinud siilionu või hõlmikpuu), on iga elusorganismi elu paratamatuks osaks evolutsiooniline võidujooks pahasoovijatega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles