Läbimurre taastuvenergias: mereloodete toodetud elekter kattis üle 800 majapidamise vajadused (4)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Generaator SR2000 tõestas möödunud aasta jooksul, et loodetest saab tõhusalt elektrienergiat toota.
Generaator SR2000 tõestas möödunud aasta jooksul, et loodetest saab tõhusalt elektrienergiat toota. Foto: Scotrenewables

Šoti energeetikaettevõte Scotrenewables Tidal Power testis möödunud aasta vältel loodete energiat kasutavat uut tüüpi turbiini ning suutis sellega toota 3 gigavatt-tundi elektrit. Orkney saare ligidal ankrus olnud uuenduslik turbiin toimib esmapilgul nagu väikelaev.

Enne kävitamist käituski loodete jõul töötab turbiin SR2000 nagu laev. SR2000 juhatati määratud kohta, seejärel lasti ankur alla ning merevee liikumine hakkas turbiini ringi ajama. Toodetud energia suunati Šotimaa elektrivõrku, kus see kattis umbes 830 keskmise Suurbritannia majapidamise elektrivajaduse, seisab ettevõtte teates.

Tegemist on uut tüüpi loodetel toimiva turbiini prototüübiga. Eelnevate katsetuste käigus on insenerid kujundanud aparaate, mis on kindlalt merepõhjas kinni. Seda tüüpi generaatorid ei ole osutunud piisavalt tõhusateks, et jätkusuutlikult energiat toota. Kuigi vabalt hulpiv SR2000 on isegi kaunis kallis ja seegi saaks olla tõhusam, on selle töö siiski uue parema kontseptsiooni kinnitus. Laeva moodi vabalt hulpivad generaatorid võivad edasise töö käigus kujuneda sama tõsiseltvõetavateks elektrienergia tootjateks kui seda on tuulegeneraatorid. Loodetest energiat ammutavate süsteemide argikasutuseks peab seda prototüüpi veel siiski edasi arendama. Kuid aparaadi potentsiaal on suur.

Šotimaa elektrivõrku toodetud 3 gigavatt-tundi energiat sellest ühest turbiinist on rohkem kui ükski teine loodetel töötav turbiin kunagi varem on tootnud ning ühtlasti ka rohkem kui loodete-energeetika on üldse Šoti võrku möödunud 12 aasta jooksul tootnud, ütles Scotrenewablesi tegevjuht Andrew Scott.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles