Riiklikke metsainventeerimise toetusi saavad ainult metsaühistute liikmed (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erametsaliit on läbi aegade õigustanud suuri raiemahte ja vastandanud end looduskaitsjatele.
Erametsaliit on läbi aegade õigustanud suuri raiemahte ja vastandanud end looduskaitsjatele. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui erametsaomanik tahab oma metsa lõigata, peab tal selleks olema metsamajandamiskava või täpsemalt öeldes – mets peab olema inventeeritud. Metsa inventeerivad metsakorraldusfirmad, kellele tuleb selle eest maksta. Veel mõned aastad tagasi sai iga metsaomanik taotleda riiklikku toetust oma metsa inventeerimiseks. Alates 2015. aastast see enam nii ei ole.

Nüüd saavad metsa inventeerimise toetust taotleda ainult metsaühistud oma liikmete jaoks. Ehk siis – kui metsaomanik ei ole ühistu liige, siis ta toetust ei saa. Põhimõte iseenesest kõlab hästi – soodustada ühistulist tegevust, see põhimõte on kirjas ka kehtivas metsanduse arengukavas. Parasjagu toimub üleminek sellele skeemile ka teiste metsanduslike toetuste osas, näiteks metsa uuendamise toetuse puhul.

Praktikas on asi nii, et enamus Eesti metsaühistuid on koondunud Erametsaliitu. Erametsaliit on läbi aegade õigustanud suuri raiemahte ja vastandanud end looduskaitsjatele. Alates 1. augustist on Erametsaliidu tegevjuht endine Keskkonaministeeriumi kantsler Andres Talijärv. Seega on erametsaomanik nüüd valiku ees – kas kuuluda organisatsiooni, mis nõuab suuri raiemahte või jääda riiklikest toetustest ilma.

Lahendus võiks olla see, et säästvat metsandust pooldavad metsaomanikud organiseeruvad ja teevad omale eraldi metsaühistu.

Vastukaja:

Erametsaliit pole rahul hinnanguga «Erametsaliit on läbi aegade õigustanud suuri raiemahte ja vastandanud end looduskaitsjatele». Erametsaliidu juhatuse nõunik Arpo Kullerkupp kirjutas Postimehele: «Erametsaliit ei vastandu looduskaitsjatele, vaid oleme teinud seni ja teeme ka edaspidi keskkonnaühendustega koostööd. Eesti Erametsaliit seisab omanike õiguste eest, et metsamajanduslikke otsuseid saaksid teha omanikud ise, et metsa majandataks jätkusuutlikult ja lähtudes parimatest teadmistest. Seisame ka selle eest, et metsaomanikele hüvitatakse saamata jääv tulu, kui nad ühiskonnale pakutava keskkonna hüve nimel peavad loobuma metsamajandamisest».

Lisaks selgitas Arpo Kullerkupp, et Erametsaliitu kuulumise seostamine toetuste saamise ja raiemahuga on meelevaldne ja eksitav, kuna toetuse saamine ei sõltu Erametsaliidu liikmeks olemisest.

Muudatus 10. septembril: toimetus lisas artiklile Erametsaliidu kommentaari.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles