ÜRO peasekretär: kliima muutub kiiremini kui inimkond suudab sellele vastata

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Antonio Guterres esitas eile ÜRP peakorteris New Yorkis teate, et üleilmne üldsus peab väga tõsiselt kliimamuutusega tegutsema hakkama.
ÜRO peasekretär Antonio Guterres esitas eile ÜRP peakorteris New Yorkis teate, et üleilmne üldsus peab väga tõsiselt kliimamuutusega tegutsema hakkama. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

ÜRO peasekretär Antonio Guterres kutsus maailma juhte tuleva aasta septembril New Yorki kliimamuutuse üle arutlema. Peasekretäri sõnul peab maailm hakkama tegutsema palju kiiremini või matavad üha suurenevad kliimamuutused inimkonna enda alla.

Kuigi paljude riikide juhid lubasid 2015. aasta Pariisi kliimaleppega vähendada keskkonna soojenemist, ei ole selles saavutamiseks ette võetud märkimisväärseid samme, vahendab BBC Guterrese sõnu. Peasekretäri hinnangul ei tehta parasjagu piisavalt, et saavutada isegi leppe tagasihoidlikumaid eesmärke.

Tänavu üle maailma toimunud kuumalained, looduspõlengud, tormid ja üleujutused koos pidevate muredega, nagu korallrahude suremine ning ressursipuudus, annavad Guterrese meelest piisavalt märku, et tegutsema peab kohe. Guterres nimetas kliimamuutust meie aja määravaks probleemiks ning hoiatab, et senine käed rüpes istumine võib viia kontrollimatute keskkondlike katastroofideni.

Guterres hindab juttu kliimamuutuse ohjamise liigsest hinnast otseselt «jamaks». Tema hinnangul on vajalikud tööriistad juba olemas, nagu taastuvenergeetika, mis võiks 2030. aastaks pakkuda elektrit pea kolmandikule Euroopast.

Tuleval septembril toimub kohtumine vahetult enne Pariisi kliimaleppega liitunud riikide kokkuvõtteid, mil määral keegi on suutnud süsiniku emissioone ohjata. Guterres ütles, et kavatseb nii ÜRO kui selle peasekretäri ameti panna vastutavaks poliitilise maastiku muutmise eest. Pädevad reaktsioonid muutuvale kliimale ja keskkonnale saavad peasekretäri hinnangul aset leida vaid vastavad rahvusvahelise poliitika olukorras.

«Kõigume tühjuse serva peal, meie saatus on meie endi kätes,» rõhutas Guterres poeetiliselt oma sõnumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles