«Ma-ilm ja mõnda»: majuselised tegurid

Kristjan Zobel
, ökoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Vilbaste 
Gustav Vilbaste Foto: Eesti Entsüklopeedia

Kasutan pealkirjas eestikeelset terminit, mille (tõenäoliselt) Gustav Vilbaste möödunud sajandi kolmekümnendatel püüdis «ökoloogilise» asemele pakkuda. «Ökoloogia» enda vasteks pakkus ta «majuseõpetust». Termin ilmus trükis ka ühes nüüdseks rariteetseks muutunud loodusteaduslike oskussõnade leksikonis.

Käibele see termin ei läinud, ehkki sisuliselt pole tal viga midagi. Sõna «ökoloogia» on 19. sajandil E. Haeckel tuletanud kreekakeelsest sõnast «oikos», mis tähendab maja, majapidamist, ka näiteks talupidamist. Majast ja majutamisest tuletatud «majuseõpetus» ei tundugi nii halb, kuigi ehk kohmakavõitu. Nüüd on aga ilmselgelt hilja seda terminit propageerida – «ökoloogia» ning «ökoloogiline» on nii levinud ja rahvusvaheliselt mõistetavad, et pole mõtet punnitada. Seega, ülaltoodu oli lihtsalt väike lingvistiline ekskurss sõjaeelse Eesti omakeelse teadusterminoloogia tormilise arengu maile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles