Meie eelis saab olla ergas ja paindlik riigikorraldus (1)

Kristel Urke
, advokaat, Riigireformi SA kontseptsiooni üks autoreid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui uusi ideid riigi pikemaajaliste arenguplaanide kokkupanemiseks koguneb vaevaliselt, siis tuleks põhjuseid otsida sügavamalt kui isikute tasandilt. Uute ideede väljakäimist võib pärssida vananenud riigi organisatsioon. Toetuste, riigipalgaliste töötasude ja pensionide tõstmine on ühiskonnas ääretult olulised teemad. Kuid kuidas leida selleks raha, kui riigiaparaat on kulukas, välisinvesteeringute ligitõmbamiseks halduskoormuse tase liiga kõrge ja töötavaid inimesi vähem kui ülalpeetavaid?

Kahjuks kiputakse uuenduslikke ja «väljastpool kasti» tulevaid ideid peaaegu ilma analüüsimata kõrvale lükkama kiiremini, kui jõuab välja öelda sõna «riigireform». Noore inimesena kummastab mind seisukoht, et ühte või teist organisatsioonilist lahendust riigiaparaadis ei saa ellu viia, sest nii ei ole ju varem tehtud. Mitte ühtegi asja ei olnud tehtud enne, kui need lõpuks ära tehti. Küsimuse all on ju riigi juhtimise tehniline korraldus, mitte riigi aluspõhimõtted ega traditsioonid, mis peaksid olema midagi ajas muutumatut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles