Miks ei saa usaldada uuringuid (10)

Mihkel Kangur
, Ökoloog, vanemteadur 
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Kangur.
Mihkel Kangur. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tselluloositehase juhtum on nagu vähkkasvaja. Kui tundub, et ühes kohas on painajast lahti saadud, ilmub ta siiretena välja uutes kohtades ja veelgi õelamana. Taas räägitakse asukoha valiku uuringutest ja taas peab juba selles faasis asjale vastu seisma.

Teadlasena peaksin ma olema igal juhul uuringute poolt. Teadmisi meie keskkonna kohta pole kunagi liiga palju ja iga uus killuke aitab paremini mõista sotsiaalsete ja ökosüsteemide vahelisi seoseid ja vastasmõjusid. Eriti tähtis oleks uuringuid teha tselluloositehase rajamise puhul. Suure tõenäosusega selguks, et arvestades inimese juba hävitatud looduskeskkonna seisundit, ei ole meil enam võimalik selliseid tehaseid endale lubada.

Usaldust saab kaotada vaid korra

Viimaste aastate kogemus ja sellest tekkinud usalduse puudus sunnib siiski võtma seisukoha, et selliseid uuringuid ei saa toetada, kuna neil ei pruugi olla mingit seost teaduspõhisusega. Üks teaduspõhiste otsuste element on uuringute läbipaistvus ja korratavus. Paraku ei saa selliste märksõnadega iseloomustada arenduste jaoks tehtavaid uuringuid.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles