Rivo Noorkõiv: meie regionaalne juhtimistasand on peaaegu olematu (3)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsuste nõustaja haldusreformis Rivo Noorkõiv võrdleb haldusreformi puuga, mille sirgumise eest tuleb hoolt kanda, et see järeltulevatele põlvedele turvalist varju pakuks.
Omavalitsuste nõustaja haldusreformis Rivo Noorkõiv võrdleb haldusreformi puuga, mille sirgumise eest tuleb hoolt kanda, et see järeltulevatele põlvedele turvalist varju pakuks. Foto: Eero Vabamägi

Haldusreform sai võimalikuks tänu regionaalse arengu ekspertide kaasamisele. Rivo Noorkõiv (63) on neist üks kogenumaid, olles omavalitsuste ühendamise ja kohaliku arengu tunnustatuimaid asjatundjaid, keda on alati kaasatud riigi halduskorralduse muutmise projektidesse. Tema tähelepanekuid ja soovitusi tasub silmas pidada nii haldusreformi lõpuleviimisel kui ka kavandatava riigireformi ettevalmistamisel.

Kui autonoomsed on meie omavalitsused tegelikult?

Praeguste omavalitsuste iseseisvuse nappus peitub finantsautonoomias. Ei ole normaalne ega mõistlik, et omatuluna teenitakse vaid 3,5 protsenti eelarvest. Selle näitajaga ollakse Euroopa Liidu riikidest viimased. Omavalitsuste endi kontrollitava maksubaasi kujundamisega tuleb liikuda jõuliselt edasi, et väheneks nende sõltuvus keskvalitsusest ning suureneks motivatsioon ja omavastutus kohaliku elu korraldamisel.

Kohalike maksude pakett tuleks pulkadeni lahti võtta. Teha maa korraline hindamine ja kehtestada maamaks kohaliku maksuna. Samuti võiks üksikisiku tulumaksu määratleda kohaliku maksuna. Algatuseks teeme ära kasvõi dividendide tulumaksu osalise laekumise kohalikesse eelarvetesse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles