Tiina Tambaum: Vanad vasakule, noored paremale

Tiina Tambaum
, Tallinna Ülikooli Eesti demograafia keskuse teadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm põlvkonda üheskoos koeraga rannas.
Kolm põlvkonda üheskoos koeraga rannas. Foto: Shutterstock

Mida pikem on inimese eluiga, seda rohkem on erinevaid põlvkondi, kes elavad ühel ja samal ajal, jagades ühist ruumi ja osaledes samas ühiskonnas. Olukorda, kus liike on palju, lapsi on palju või rahvast on palju, väljendatakse eesti keeles kui rikkust: liigirikas, lasterikas, rahvarikas. Põlvkondade rohkust pole me osanud eriliseks rikkuseks pidada.

Suhtlus teisest vanusekategooriast inimesega on isiklikult kasulik. On näidatud, et nende inimeste enesehinnang, kelle suhtlusringkonda kuuluvad erinevas vanuses inimesed, on kõrgem kui kitsalt omasuguste ringis elavatel inimestel, sest teistelt saadud tagasiside iseenda kohta on mitmekülgsem ja hinnatavam.

Kujutage näiteks ette, et olete kirjutanud raamatu, tuuninud oma auto või kujundanud imeilusa lilleaia. Kui seda kiidavad eakaaslased, on tore, kui seda aga tunnustavad inimesed, kelle hulka sa vanuse poolest kindlasti ei kuulu, on eriti magus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles