«Ma-ilm ja mõnda»: liikumata ei saa

Kristjan Zobel
, ökoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
vaalad hülgavad rammusad planktonirikkad veed ja ujuvad teisele poole maakera, et kokkulepitud kohas armurõõme nautida.
vaalad hülgavad rammusad planktonirikkad veed ja ujuvad teisele poole maakera, et kokkulepitud kohas armurõõme nautida. Foto: Chris Radburn/SCANPIX

Kõik elusolendid liiguvad, vähemalt mingil eluperioodil. Ilma levimisvõimeta ükski liik hakkama ei saa. Teistest ripakile jäänud ressursse tuleb ju otsida, seksuaalpartnerit samuti. Levimismeetodite spekter on väga lai: seened või sõnajalad läbivad eostena tuule toel sadu kilomeetreid, taimeseemned rändlindude kõhus samuti.

Enamik loomadest suudab ise ringi liikuda, ehkki kõik seda alati teha ei viitsi. Kalmaarid saadavad näiteks tulevastele lastele ema otsima ühe oma jalgadest, nn sugujala, kes spermid ühes võtab ja pruudiotsingule siirdub. Partnerit võidakse otsimas käia väga kaugelt, vaalad hülgavad rammusad planktonirikkad veed ja ujuvad teisele poole maakera, et kokkulepitud kohas armurõõme nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles