Priit Humal: Rail Balticut ei anta meile kingituseks (30)

Priit Humal
, Kodanikuliikumise Avalikult Rail Balticust juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Humal.
Priit Humal. Foto: ARNO SAAR

Rail Balticu (RB) meeskond ja seda pooldavad poliitikud väidavad, et RB-le antud raha ei saaks kasutada millekski muuks ning kui me RBd ei ehita, siis läheks see raha kuhugi mujale, näiteks Poola. Tegelikult oleksime saanud sama raha Euroopast ka siis, kui poleks RB-nimelist projekti kunagi alustanudki.

Suurimad vaidlused Euroopa Liidu liikmesriikide vahel käivad raha üle, seda on alati puudu. Euroopa Liit ei kingi meile lisaraha RB ehituseks, vaid see antakse meile teiste projektide asemel. Tegemist on kolmeastmelise skeemiga.

Kui Siim Kallase eestvõttel loodi Euroopa ühendamise rahastu (CEF) riikidevaheliste ühenduste parandamiseks, ei olnud rikkad riigid sugugi vaimustatud vaesemate riikide toetuse suurendamisest. Seega pöördus pilk vaesemate riikide endi poole. Neid toetati juba pikka aega Ühtekuuluvusfondi kaudu üheksa miljardi euroga aastas. Ühtekuuluvusfondi raha on riikide vahel jagatud nende suuruse ja vaesuse järgi. Eesti osa aastatel 2014–2020 on kokku veidi üle ühe miljardi euro.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles