Eiki Berg: rahvusülikooli säilimine rahvusvahelistumise kaudu

Eiki Berg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Berg
Eiki Berg Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete teooria professor Eiki Berg esitab neli väidet Eesti kõrghariduse rahvusvahelistumise toetuseks.

Ma saan aru, et kõrghariduses leviv rahvusvahelistumine võib tekitada emotsionaalse värvinguga laenguid. Eriti olukorras, kus keelekasutusse lipsavad näited «röövkapitalismist» (Martin Ehala, PM 24.09), «surmahoobist» ja «ideoloogilisest õõnestustööst eestikeelse tipptaseme vastu» (Peeter Espak, PM AK 1.12). Eeltoodu võiks jääda suurema tähelepanuta olukorras, kus ratsionaalsust eelistatakse tundmustele, argumentatsiooni lahmimisele ning vaba mõttevahetust teema politiseeritusele. Aga paraku see nii pole.

«Neli isamaalist sammu eesti keele kaitseks» (Helir-Valdor Seeder, PM 17.10) on õpikunäide sellest, kuidas «targa mehe [professor Ehala] sõnum rüütatakse poliitika tegemise kuube» ning paisatakse häälte turule. Kui see on näide teadlase mõttetöö sidustamisest Eesti ühiskondlike arengutega, siis ilmselt nii mõnigi võib saada linnukese kirja. Kuid küsimused jäävad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles