Kaitsealadel raiutakse nagu nõukogude aja riigimetsas

Kaido Kama
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muraka looduskaitseala matkaraja algus.
Arne Ader: «See foto on tehtud 2016. aasta maikuus. Mul oli tarvis pildistada üks suur vana metsa panoraam ja ma läksin võimalikku paika otsima ka Alutagusele. Kui 1990ndatel seal soode inventooriumi tegin, nägin Muraka raba servaaladel imelisi muinasjutumetsi... Nüüd jäid metsapildid üldse tegemata, vaatevälja jäi raiesmik raiesmiku otsa. Osa eramaadel, osa riigimaadel, aga vahet ei ju ei ole – nukraks tegid meele mõlemad. Nüüd siis on meil seal uus rahvuspark. Hea seegi. Aga see rahvuspark koosneb hajali asetatud lahustükkidest. Alutaguse riismed on seal. Nojah, sood on muidugi ikkagi võimsad ja mõni põlismetsatükk kah soosaartel.
Muraka looduskaitseala matkaraja algus. Arne Ader: «See foto on tehtud 2016. aasta maikuus. Mul oli tarvis pildistada üks suur vana metsa panoraam ja ma läksin võimalikku paika otsima ka Alutagusele. Kui 1990ndatel seal soode inventooriumi tegin, nägin Muraka raba servaaladel imelisi muinasjutumetsi... Nüüd jäid metsapildid üldse tegemata, vaatevälja jäi raiesmik raiesmiku otsa. Osa eramaadel, osa riigimaadel, aga vahet ei ju ei ole – nukraks tegid meele mõlemad. Nüüd siis on meil seal uus rahvuspark. Hea seegi. Aga see rahvuspark koosneb hajali asetatud lahustükkidest. Alutaguse riismed on seal. Nojah, sood on muidugi ikkagi võimsad ja mõni põlismetsatükk kah soosaartel. Foto: Arne Ader

Praegu raiutakse Eesti kaitsealustes metsades umbes sama intensiivsusega kui möödunud sajandi lõpul kogu riigimetsas keskmiselt.

Statistilise metsainventuuri (SMI) järgi oli Eestis 2017. aastal kaitse all 25,6 protsenti ehk veerand kogu metsamaast, sh range kaitse all 13,1 protsenti. Nende näitajatega oleme Euroopas esirinnas. Samal ajal on teada, et raieintensiivsus kaitsealustes metsades kasvab ja järjest uutel kaitsealadel lubatakse teha ka lageraiet (vt 22. juuni keskkonnakülge).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles