Aimar Altosaar: riigireformi munad võivad olla viljatud

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie Eesti Riigikorralduse toimetaja Aimar Altosaar.
Meie Eesti Riigikorralduse toimetaja Aimar Altosaar. Foto: Mihkel Maripuu

Ligi kaks aastat on riigikogu probleemkomisjon töötanud riigireformi ja hea avaliku halduse põhimõtete alusdokumendi kallal. Selleks on korraldatud mõttetalguid (15. märtsil 2018), riiklikult tähtsa küsimuse arutelu riigikogu suures saalis (7. juunil 2018), käidud Soome Eduskunnas ning kuulatud koosolekutel ära hulk eksperte. Oma panuse riigireformi põhisuundade sõnastamiseks on andnud akadeemik Jaak Aaviksoo, emeriitprofessor Rein Taagepera, õiguskantsler Ülle Madise, Koostöö Kogu juhataja Teele Pehk ja paljud teised.

Õnnelikku numbrit 777 OE kandev eelnõu ei pruugi seega tuua õnne neile, kes on püüdnud riigireformi protsessi kõigest hingest elus hoida ja viia see vähemalt mingisse järgmisse faasi. Eesti riigi praegust toimimist jälgides näeme, et avalik sektori liiga jäigastunud struktuur ja bürokratiseerunud toimimispõhimõtted vajavad kaasajastamist. Need, kes veel hästi mäletavad okupatsiooniaega, näevad juba sarnaseid jooni tolleaegse halduskultuuriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles