Hiinas on lastel kombeks süüa kibedat

Frank Jüris
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina rahvariietes õpilased klassikalisi tekste harjutamas. 
Hiina rahvariietes õpilased klassikalisi tekste harjutamas. Foto: Li Junfeng/Zumapress.com

Hiinlaste maailmavaate keskmes on esimesest ajaloolisest Shang-Yini dünastiast (16.–11. saj e.m.a) alates olnud perekond. Shangi dünastia esivanemate kultusele olid omased kolm tunnust, mis on hiina kultuuriruumis aktuaalsed tänapäevani: eksisteerib hauatagune elu; esivanemate hingedel on võime mõjutada järeltulijate elukäiku; surnud sõltuvad elavate hoolitsusest. Nüüdisajal palutakse esivanemate õnnistust vere- ja veiniohvri asemel «kummitusraha», paberist BMWde või kodutehnika põletamisega, kuid endiselt usutakse, et äri või õpingute edukus sõltub esivanemate hoolitsusest teispoolsusest.

1905. aastal lakkas senine konfutsianistlikel teadmistel põhinev haridussüsteem eksisteerimast, kuid sajandite jooksul kinnistunud arusaam hariduse olulisusest on säilinud praeguseni. Hiina laste head teadmised matemaatikas said üldiselt teatavaks, kui avaldati Shanghai õpilaste 2010. aasta PISA testi tulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles