Metsandussektor koostas oma valimiskompassi (25)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.erametsaliit.ee/valimiskompass

Eesti Erametsaliit ning Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit uurisid suurematelt erakondadelt nende nägemust Eesti metsanduse tulevikust ning koostasid valimiskompassi näitamaks, millised erakonnad on metsandussektori osas kõige toetavamad. Kompassist on aga välja jäetud Elurikkuse erakond ning metsa väärtustajana tuntud Eestimaa Rohelised. 

Erakonnad on valimiskompassi koostajate hinnangul üksmeelel puidule kõrgema lisandväärtuse andmise osas. Kõige toetavamad metsasektori osas on Isamaa, kellele järgneb tihedas konkurentsis Reformierakond, Eesti 200 ning Keskerakond. Valimiskompassi saab vaadata SIIN

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja sõnul esindavad metsasektori huve valimiskompassis olevate erakondade seast kõige paremini Isamaa, Reformierakond, Eesti 200 ja Keskerakond.

«Tagapool olid Sotsiaaldemokraatlik Erakond, neile järgnesid EKRE ning Vabaerakond. Mitte nii hea koha põhjuseks olid programmidesse kirja pandud populistlikud piirangud, mis seavad ohtu maapiirkondades elavate inimeste töökohad ja tuluallikad,» selgitas Välja.

Eesti Erametsaliidu juhatuse esimehe Mikk Linki sõnul koondab metsasektor väga suurt osa Eesti elanikkonnast. «Eestis on ligi 100 000 erametsaomanikku. Lisaks 35 000 inimest ning nende pered, kes töötavad metsa- ja puidusektoris. Metsa- ja puidusektor on üks kõige olulisemaid leiva lauale toojaid Eesti maapiirkondades,» tõi Link välja.

Tema sõnul koostati valimiskompass selliselt, et küsiti suuremate erakondade arvamust metsanduse kohta, töötati läbi nende valimisprogrammid ja reastati erakonnad metsanduse valimiskompassile.

«Kompass annab igaühele võimaluse ka võrrelda, millise erakonnaga tema vaated kõige sarnasemad on,» lisas Link.

Erakonna Eestimaa Rohelised esinaist Züleyxa Izmailovat aga valimiskompass pahandas, kuna Roheliste kui metsa väärtustava erakonna arvamus jäeti täielikult kõrvale.

«Eestimaa Rohelised teavad, et mets on rohkem kui vaid puit ja see ei sobi küsija maailmavaatega. Rohelisi vastamisse ei kaasatud, kuigi väidetavalt küsiti suurimatelt erakondadelt siis Eestimaa Rohelised on kaks korda suurem erakond kui Vabaerakond või Eesti 200. Meile polnud lihtsalt kohta sellel skaalal,» teatas Izmailova Facebooki vahendusel.

Izmailova ütles hiljem Postimehele, et Eesti Erametsaliitu ei saa kuidagi kõigi erametsaomanike esindajaks pidada. 

«Eestis on erametsaomanikke üle 100 000. Erametsaliit, kes pretendeerib olema kõikide erametsaomanike esindaja, koondab neist kõigest 7600 - ehk alla kaheksa protsendi. Seega pole erametsaliit sugugi-kaugeltki kõigi erametsaomanike esindaja,» selgitas ta.

Elurikkuse Erakonna esindaja Rainer Kuuba hinnangul on kompass populistlik, sest kaheksast küsimusest kuuele on vastused ette teada. «Populistlik on ka küsimus, kas raieküpse metsa raiumise otsustab metsaomanik, sest sellist absoluutset otsustusõigust ei luba põhiseadus, mille kohaselt omandit ei tohi kasutada üldiste huvide vastaselt ning seadusega tuleb sätestada omandi kasutamise kitsendused,» ütles ta.

Kuuba sõnul on lageraiete vähenemine paratamatu ja praeguses mahus lageraietega jätkamine ei ole lihtsalt võimalik, sest keskealisi puistusid ei ole nii palju vanaks saamas, kui lageraietega eest ära raiutakse.  «Küsimus on üksnes selles, kas raiemahud langevad seetõttu, et vanade metsade pindala muutub sedavõrd väikeseks, või vähendame raiemahtusid teadlikult, et hoida vanade metsade pindala stabiilsena,» ütles ta.

Postimehe küsimusele, miks on välja jäetud Eestimaa Rohelised ja ka Elurikkuse Erakond, vastas Link, et kompassi koostamise ajal ei olnud Elurikkuse Erakonda veel olemaski ning nemad lähtusid vaadete võrdlemisel tõenäoliselt parlamenti saavatest erakondadest. 

Valimiskompassi järjestus (hinded 5-punkti skaalal):

Isamaa - 4.4

Reformierakond - 4.3

Eesti 200 - 4.3

Keskerakond - 4.2

SDE - 3.3

Vabaerakond - 3.2

EKRE - 3.2

Kommentaarid (25)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles