Soome hoiab silma peal 370 radikaliseerunul (1)

Erkki Koort
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome siseministeeriumi kantsleri Ilka Salmi sõnul on oluline teadvustada, et isegi kui probleemi olemasolu ei pruugi meist sõltuda, oleneb meist selle maandamine.
Soome siseministeeriumi kantsleri Ilka Salmi sõnul on oluline teadvustada, et isegi kui probleemi olemasolu ei pruugi meist sõltuda, oleneb meist selle maandamine. Foto: Sander Ilvest

Soome viib praegu läbi suurimat julgeolekusüsteemi muutust alates Teise maailmasõja lõpust, ütles põhjanaabrite kaitsepolitsei (Supo) endine juht ja praegu siseministeeriumi kantslerina töötav Ilkka Salmi usutluses Postimehele.

Millised on Soome ees seisvad suurimad julgeolekuväljakutsed?

Ma alustaks kaugemalt, mõne aasta tagusest ajast. Esiteks hakkab Euroopa mõistma, et ümberringi toimuv mõjutab meid väga tugevalt ning seetõttu on vaja ka nende väljakutsetega tegeleda. Sündmused Ukrainas, Lähis-Idas, Aafrikas ja mujal mõjutavad otseselt kogu Euroopa julgeolekut.

Teiseks väljakutseks on kahtlemata terrorism ja moodustis nimega ISIS. Soomest on meie andmetel reisinud Iraaki ja Süüriasse sadakond inimest, mis on kogukonna suurust arvestades üks kõrgemaid näitajaid Euroopa Liidus (EL). Suurem on see arv ainult Prantsusmaal ja Belgias.

Praegu on Soome kaitsepolitsei (Supo) andmetel riigis kuni 370 isikut, keda peab jälgima. Radikaalne ideoloogia ei kao ning kuigi kalifaati materialiseerunud kujul me ilmselt ei näe, ei vaibu ometi viha lääne elustiili vastu. Olulist osa radikaalse ideoloogia levikul ja värbamisel mängib internet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles