Rivo Noorkõiv: korterite hinnad peegeldavad regionaalset tasakaalustamatust (1)

Rivo Noorkõiv
, regionaalarendusekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korterite hinnad omavalitsustes 2018. aasta seisuga.
Korterite hinnad omavalitsustes 2018. aasta seisuga. Foto: Postimees

Kinnisvara väärtus koosneb paljudest osadest. Maaklerite ütlus, et hinna määrab asukoht, on mõistagi avaram kui geograafiline punkt kaardil. Asukoht peegeldab koha atraktiivsust ja elukeskkonna kvaliteeti – sealhulgas miljööväärtus, kaugus igapäevateenustest ja sõpruskonnast, võimalused vaba aja veetmiseks.

Korterite turul süveneb regionaalne eristumine nii elamispinna kvaliteedilt kui ka kättesaadavuselt, see muudab väikelinnad ja maapiirkonnad uute elanike saamisel vaeslapseks. See tähendab ka, et nad ei saa teha uuendusi ega osaleda majanduslikes ja sotsiaalsetes koostöövõrgustikes, mis omakorda tähendab konkurentsivõime langemist nulli lähedale. Selline olukord süvendab ääremaaliste piirkondade suletust, elanike kapseldumist ning nende kõrvalejäämist ühiskonna arengust ja majanduslikust edenemisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles