Rahvastikupoliitika põhialuste eelnõu läbis esimese lugemise (3)

Lea Danilson-Järg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu jalad.
Vastsündinu jalad. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images

Peagi tööd lõpetava valitsuse ja riigikogu üks olulisemaid saavutusi on kahtlemata rahvastikupoliitika teema riigijuhtimise päevakorda tagasitoomine. Eelmisel kolmapäeval jõudis «Rahvastikupoliitika põhialused 2035» otsuse eelnõuna riigikogu täiskogu ette ning läbis esimese lugemise.

Kuivõrd rahvastikupoliitika põhialuste dokument on prioriteetide seadmisel tagasihoidlik, aga samas haarab väga laia teemade ringi, nii et sisu ületab kindlasti riigi olemasolevaid võimalusi, jääks järgmisele valitsusele ka antud juhul küllalt vabad käed. Põhialustel võib küll olla oma autoriteet, kuid poliitika kujundamisel hakkavad suuremat rolli mängima tõenäoliselt hoopis valimistulemused. Kuna erakondade seisukohad rahvastikupoliitikaga hõlmatud sündimuse, rände, tervise, hariduse jt valdkondades on erinevad, leiavad elluviimist ikkagi eelkõige need ideed, mis saavad valijalt mandaadi ning milles tulevane koalitsioon omavahel kokku lepib.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles