Lastele pühendumine keelatud! (4)

Lea Danilson-Järg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie Eesti rahvastikukülgede toimetaja Lea Danilson-Järg.
Meie Eesti rahvastikukülgede toimetaja Lea Danilson-Järg. Foto: Mihkel Maripuu

Just nii saavad töö ja eraelu tasakaalustamist puudutava uue eurodirektiivi sõnumist aru need emad, kes ei soovi väikelaste juurest tööle kiirustada, samuti naised, kelle unistus on olla lasterikka pere ema. Möödunud nädalal leidis Euroopa Liidu Nõukogus heakskiidu direktiiv, mis näeb mõlemale vanemale ette minimaalselt neljakuulise tasustatud lapsepuhkuse, millest kahte kuud saab kasutada vaid lapse isa.

Kuna emal puudub õigus kogu aja eest lapsepuhkust võtta, tähendab see sisuliselt lastele pühendumise kui mitte keelamist, siis vähemalt taunimist. Luues tingimused, mille tõttu «ebasobiva» pereelu korralduse puhul on lapse eest hoolitsemiseks saadav tasustatud puhkus lühem, polegi otseseid käske-keelde vaja. Sama tööd teeb ära ka perede ette pandud sundvalik.

Tegelikult on kummaline, et pereelu puutuvat ELi tasemel üldse reguleeritakse. Kuna liikmesriikide olukorrad ja vajadused on väga erinevad, oleks loogiline need küsimused endiselt igas riigis kohapeal lahendada, nagu subsidiaarsuse printsiip ka ette näeb. Muidu võib juhtuda sama kentsakalt nagu Eesti puhul.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles