Hoolekogu Augeiase talle puhastama!

Martin Ehala
, Tartu Ülikooli professor, Meie Eesti toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui hoolekogu mõistab õigesti tänapäeva kooli põhiprobleemi, siis saab ta oma positsiooni kasutades teha palju, et koolikultuur muutuks lugupidavamaks ja kool tervikuna jätkusuutlikumaks. Pildil Paide valla lasteaed-kooli hoolekogu koosolek.
Kui hoolekogu mõistab õigesti tänapäeva kooli põhiprobleemi, siis saab ta oma positsiooni kasutades teha palju, et koolikultuur muutuks lugupidavamaks ja kool tervikuna jätkusuutlikumaks. Pildil Paide valla lasteaed-kooli hoolekogu koosolek. Foto: Dmitri Kotjuh

Viimased kümme aastat on õpetajakoolituses olnud ikaldus: pärast hüppelist vähenemist 2008. aastal on lõpetajate arv praeguseks veel kolmandiku võrra kahanenud. Noorte hulgas korraldatud küsitlused sõnastasid põhjuse karmi halastamatusega: mulle meeldiks õpetaja olla küll, aga õpetajaid ei peeta ju inimesteks.

Kui kolme erineva valimi ja kahe erineva fookusega küsitlused annavad ühesuguse tulemuse, siis on aeg öelda, et kuningas on alasti. Ja öelda nii kõva häälega, et seda märkaks ka haridusametnikud, -aktivistid ning -teadlased. Ei saa ennast lohutada, et küllap õpetajad kannatavad ära, kui veidi palka tõstetakse. Praegused ehk kannatavadki, aga uusi ei hakka peale tulema enne, kui õpetaja väärikus on taastatud.

Tänapäeva mobiilne maailm on muutnud meid tuld võtvaks nagu kuivanud kuuseheki. E-kooli ilmub märkus, minut hiljem saadab ema autoroolist õpetaja telefonile vastulause. Laps saadab ahelsõnumeid, nagu hakataks teda kohe elusalt nülgima, ja imeline isa lööb veerand tunni pärast jalaga klassiukse lahti. Mu tuttav emakeeleõpetaja näitas käterätipikkuseid e-kirju, milles rahulolematu lapsevanem tegi üksipulgi maatasa soovitusliku ilukirjanduse valiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles