Erkki Koort: parteide valimisprogrammide julgeoleku peatükid meenutavad keskpärast memo (3)

Erkki Koort
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie Eesti toimetaja Erkki Koort. 
Meie Eesti toimetaja Erkki Koort. Foto: Konstantin Sednev

Olles erakondade programmid läbi lugenud, pean tunnistama, et osa parteide julgeolekukäsitlus meenutab keskpärase ametniku memo. Palju detaile ja nende ümber keerutamist. Seda kõike võiks olla palju vähem ning ekspertide jagatud memod ning briifingud on mõeldud ennekõike taustainfona. Ekspertide kaasamine valimisprogrammide koostamisse on iseenesest tervitatav, sest kuidas valdkonda mitte tundev inimene ikka neid detaile teab. Ometigi on suuri ideid vähe, kuigi need võiksid saavutada mõju.

Reformierakonna programmi lugedes jäi mulje, et tegemist on ametniku koostatud memoga, milles on püüdlikult ära märgitud kõik asjad, mis võimul olles justkui tegemata jäid. Kahju, sest enamik seal esitatud mõtetest on kõne all olnud ka varem, kuid uusi peaaegu polegi.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna programmi algus on paljulubavam, kuid lõpp läheb lappama ning vajub ära, keskendudes mingitele arusaamatult valitud detailidele, mida samasuguse täpsusega võiks sinna kirjutada tuhandeid.

Eesti 200 püüab leida uusi nurki ja kohati see õnnestub, kuid näib, et neil pole kedagi, kes seda valdkonda tunneks, ning siis on kirja pandud punkte, mis korduvad ka teistes programmides.

Isamaa programm tundub esmapilgul päris hea, kuid muutub lugedes tüütavaks ja on liiga loosunglik, kuid sobib hästi valimisreklaami stsenaariumiks.

Vabaerakonna programmist kumab värskust ning tahet teha ka teistsuguseid asju. Kui neil oligi valimisprogrammi koostades aluseks kellegi memo, siis pole nad vähemasti seda tuimalt programmi kopeerinud.

Palju detaile ning nende ümber keerutamist. Seda kõike võiks olla palju vähem.

Eesti Konservatiivsel Rahvaerakonnal ei ole seda memo olnud või vähemasti ei ole nad seda kasutanud, kuid parlamendierakonnana on nemadki saanud briifinguid julgeoleku teemal. Tuleb tunnistada, et nende programm erineb kõige rohkem sellest, mis nagunii ära tehtaks.

Erakonda Eestimaa Rohelised ei ole keegi julgeoleku valdkonnaga kurssi viinud. Nende programm on looduslähedane, mis on loomulikult ka mõistetav, julgeoleku küsimused polegi selle erakonna põhiliin.

Keskerakonnal on memo kindlasti olemas olnud, kuid seal on ka päris palju sellist, mida teised erakonnad pole taibanud oma programmidesse kirjutada. Üldpilt kirjeldab siiski liiga hetkeolukorda ega paku tegelikult uusi lahendusi.

Elurikkuse Erakond on kajastanud julgeolekut ühe osana sellest rikkusest ning erilisi seisukohti neil selles küsimuses ka pole. See on mõistetav, sest erakonna fookus on mujal.

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei programm koosneb 16 punktist ja julgeoleku kohta on seal öeldud nii vähe, et nad näivad selle koostamisel olevat lähtunud «mõistliku piisavuse» põhimõttest, mis käib ka kaitsekulutuste kohta. Sellega nende julgeoleku osa piirdubki.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles