Turvalised valimisprogrammid julgeolekut ei taga (7)

Erkki Koort
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväele soetatud jalaväe lahingumasinad CV90. Enamik parteisid soovib kaitsekulutusi suurendada. 
Eesti kaitseväele soetatud jalaväe lahingumasinad CV90. Enamik parteisid soovib kaitsekulutusi suurendada. Foto: Eero Vabamägi

Kuigi riigikogu valimisteni pole jäänud palju aega ja tundub, et kampaania on jõudnud kõiki ära tüüdata, saame juba kümne päeva pärast teada, mis tegelikult juhtuma hakkab. Seniks tuleb varuda kannatust ja kindlat meelt, et debattides orienteeruda ning teha valimistel meelepärane valik.

Neid valimisi jälgides ei saagi aru, milline on nende valimiste suur teema. Kohati tundub, et selleks on lasteaia kohatasu kaotamine, raudtee-ehitus või Lätist raha tagasi toomine, kuid kindlasti ei ole selleks julgeoleku ning turvalisuse küsimused. Ühelt poolt on see hea, sest kui neist teemadest ei kõnelda, on ilmselt kõik korras ja olukord stabiilne. Teisalt on oht siis midagi maha magada, meenutagem, et Krimmi ründamisest möödub viis aastat just valimisnädalal.

Turvalisuse, julgeoleku ja välispoliitika peatükid on erakondade programmides nii ebaühtlased, et neid on päris keeruline võrrelda. Samas on mitmed maailmavaatelt vastandlikud parteid kirjutanud oma programmi suhteliselt sarnaselt – ilmselt on konsulteeritud samade ekspertide või ametnikega. Kahjuks torkab silma kindla peale minek: läbivalt räägitakse politseinike ja päästjate palgatõusust ning kahest protsendist sõjalises riigikaitses. Igav! Visiooni pole, muutust ei tule.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles