Jaak Uibu: Eesti edu tuleb mõõta rahvastikuga (7)

Lea Danilson-Järg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti nelja rattaga arengumudel.
Eesti nelja rattaga arengumudel. Foto: Postimees

Meditsiinidoktor ja rahvatervise spetsialist Jaak Uibu (77) on aastaid väsimatu järjepidevusega juhtinud tähelepanu Eesti elujõu kidumisele ja kutsunud üles lahendusi välja töötama. Ta on kirjutanud seoses rahvatervise ja sündimusega nii ministritele, ametnikele kui ka riiklikele institutsioonidele. Ühtlasi on ta olnud osaline peaaegu kõigis taasiseseisvunud Eesti rahvastiku ja kestlikkuse teemaga seotud ettevõtmistes ning avaldanud hulgaliselt teemakohaseid artikleid, millest paljud on ilmunud just Postimehes.

Viimaste presidendivalimiste ajal jagus Uibul südikust pöörduda kõigi riigipeaks kandideerijate poole, et uurida, kuidas nad hakkaksid Eesti iivet parandama. Kogutud vastused saatis ta ka valimiskampaanias mitte osalenud, kuid presidendiks valitud Kersti Kaljulaidile.

Mida peate praegu kõige suuremaks rahvastikuprobleemiks?

Sundmigratsiooni, mida võimaldab madal sündimus.

Mida tahaksite tulevasele valitsusliidule südamele panna?

Olen juba jõudnud seda teha enne koalitsiooni kokkusaamist, sest kartsin, et hiljem ei saa nendega enam väljastpoolt kontakti.

Hiljuti saatsin riigikogu äsja valitud XIV koosseisu viiele erakonnale kirja, milles kirjutasin, et tahaksin neid nelja aasta pärast õnnitleda saavutuste eest rahvastikupoliitikas. Kirjutasin, et riigikogu XIII koosseis oli sõnades üsna äge, aga loid tegudes rahvastikupoliitika kujundamisel ja sõnastamisel. Et XIV koosseis oleks edukam, selleks tuleks koalitsiooniläbirääkimistel tegelikult rahvastikuküsimused prioriteetseks kuulutada, kinnitades seda riigikogu rahvastikukomisjoni ja peaministri rahvastikubüroo kavandamisega.

Lisasin erakondadele saadetud kirjale ka omavalitsuste vastuste kokkuvõtte rahvastikutaaste komisjone puudutavas küsimuses, mis näitab selgelt, et ka volikogud ootavad selles küsimuses riigi aktiivset eestvedamist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles