Lea Danilson-Järg: abielu kui kvaliteedi märk (2)

Lea Danilson-Järg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielude arv ületab lahutuste arvu.
Abielude arv ületab lahutuste arvu. Foto: Postimees

Soome peresotsioloog ja rahvastiku-uuringute instituudi juht Anna Rotkirch on öelnud, et tänapäeva kõige suurem rahvastikuprobleem on paarisuhtes olevate inimeste nappus. Kui vaadata abielu ja sündimuse trendide kokkulangemist, siis tuleb temaga kahtlemata nõustuda. Vähemalt Eesti viimase poolsajandi jooksul on korrelatsioon ilmselge.

Kunagisest abielu hiilgeajast annab praegu märku veel vaid sõjajärgse beebibuumi põhjustatud enneolematult suur eakate osakaal. Paljude riikide rahvastikupüramiid ongi seetõttu hoopis seenekujuline. Lähiaastakümnetel hakkab seene kübar tasapisi kahanema, kuni alles jääbki vaid jalg – esialgu veidi loperdav, aga hiljem aina rohkem sambakujuline.

Üleminekuprotsess ei saa kindlasti olema lihtne, aga inimkond on tulnud läbi suurematestki muutustest, sealjuures praegusega võrreldes napimate vahendite ja teadmistega. Pealegi oleme muutust märganud ning mõtleme aktiivselt lahendustele. Lahendamist ootab aga veel seegi, et samba alus ei jääks aasta-aastalt aina väiksemaks, kuni viimaks on sambast järel vaid hambaork.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles