Bernd Neugebauer – mees, kes lõpetas Saksamaal suured lageraied (7)

Toomas Trapido
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Bernd Neugebauer on Saksamaa metsamees, kelle pere on pärast Teist maailmasõda taasmetsastanud peaaegu pool Saksamaad. Tal on õnnestunud taastada vihmamets Yucatani poolsaarel Mehhikos ja tal oli oluline roll suurte lageraiete lõpetamisel Saksamaal.

Neugebauer käis eelmisel aastal kaks korda Eestis, nii esinemas konverentsil GEN 2018 kui ka sügisel mitmepäevast töötuba läbi viimas.

Bernd Neugebaueri suguvõsa on kasvatanud ilma liialdamata olulise osa Saksamaad katvate metsade puuistikutest. Puukooli rajas Berndi vaarisa isa ning see laius parematel aegadel rohkem kui 300 hektaril. Bernd kasvaski üles puude keskel ning tundis sõna otseses mõttes omal nahal metsanduslikus ja laiemaski mõttes toimunud muutusi suhtumises loodusesse.

Kui algselt oli puukool Berndi sõnutsi üks suur mahefarm, kus istikuid veeti hobuvankritega ja kus hooajaliselt tegi hooldustöid kuni 700 inimest, siis herbitsiidide tulekuga kuivas töötajate arv kokku. Berndi vanaisa tõi Inglismaalt salaja herbitsiide, õppis neid kasutama ning Bernd peab ennast üheks esimeseks Euroopa herbitsiidiohvriks. Nimelt pidi ta kooliteel läbi herbitsiidipilvede sõitma ja temast sai üks kõige haigematest lastest koolis. Tal kulus aastaid, et oma keha mürgijääkidest puhastada.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles