«Ma-ilm ja mõnda»: Looja kiindumus mardikate vastu

Copy
Mardikaid on kirjeldatud üle 400 000 liigi. Pildil mardikate väljapanek Saksamaal Karlsruhe riiklikus loodusmuuseumis. 
Mardikaid on kirjeldatud üle 400 000 liigi. Pildil mardikate väljapanek Saksamaal Karlsruhe riiklikus loodusmuuseumis. Foto: H. Zell /wikipedia

Kunagi olla üks anglikaani kiriku kõrge vaimulik küsinud tuntud evolutsionisti ja biostatistiku John Burdon Sanderson Haldane’i (1892–1964) käest, mida tema kui vilunud loodusetundja võiks järeldada Jumala kohta selle põhjal, mida too on maailma loonud. Pärast lühikest viivitust vastanud Haldane: «Looja, kui Ta on olemas, tunneb «mõõdutut kiindumust mardikate vastu.» (inordinate fondness for beetles – Ülar Ploomi tõlge.)

Tõepoolest, mardikaid on maailmas kirjeldatud üle 400 000 liigi, mis teeb mardikate seltsi kõige elurikkamaks nii putukate klassis kui ka lülijalgsete hõimkonnas. Lülijalgsed on muidugi üleüldse kõige liigirikkam seltskond maakeral, üle poole teadaolevatest liikidest (st üle miljoni) kuulub sellesse hõimkonda.

Miks on mardika- ja üldisemalt putukaliike maailmas nii palju? Põhjusi on mitmeid. Ühelt poolt on uued putukaliigid kerged tekkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles