Eesti puidukasutus kiirendab kliimamuutusi (20)

Raul Rosenvald
, Eesti Maaülikooli metsakasvatuse vanemteadur ja FSC Eesti säästva metsanduse standardi töörühma mode
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdav osa Eestis raiutud puudes salvestunud süsinikust vabaneb atmosfääri juba mõne aasta jooksul ning sellega meie puidukasutus võimendab kliimamuutusi. 
Valdav osa Eestis raiutud puudes salvestunud süsinikust vabaneb atmosfääri juba mõne aasta jooksul ning sellega meie puidukasutus võimendab kliimamuutusi. Foto: Peeter Langovits

Puidu kasutamine taastumatute ressursside asemel inimtekkelise kliimamuutuse pidurdamiseks näib kliimasõbraliku lahendusena, kuid võib tegelikult teha karuteene.

Üks kliimamuutuste oluline põhjus on atmosfääri suurenenud CO2 sisaldus. Kuna kliima soojenemine on iseennast võimendav (nt igikeltsa sulamisel vabaneva CO2 ja metaani kaudu), siis võib tasakaalust välja viidud kliimasüsteemi olla võimatu tagasi pöörata. Seetõttu on kliimamuutuste ohjeldamiseks oluline kiiresti, mõne aastakümne jooksul, pidurdada atmosfääri CO2 sisalduse tõusu. Selleks on vaja soodustada süsinikku siduvaid protsesse, leida tööstuses alternatiivseid energia- ja toormeallikaid ning vähendada tarbimist. Metsad on osalised neist kahes esimeses.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles