Erkki Koort: «rahuvalveoperatsioon» Minskis (1)

Erkki Koort
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie Eesti toimetaja Erkki Koort. 
Meie Eesti toimetaja Erkki Koort. Foto: Konstantin Sednev

1991. aasta suvel lahkus 36 aasta vanuselt igavikku Varssavi Lepingu Organisatsioon (VLO), tuntud ka kui Varssavi pakt. Ei, ta ei lahkunud ootamatult, sest kadunukese tervis ei olnud juba varem hea. Mitmed liikmesriigid flirtisid mõttega ajada asju teisiti ning vaatasid hoopis põlisvaenlase Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) poole.

Jah, muidugi oli VLO puhul tegemist NATO analoogiga, mille loomisleping oli sarnane. Nii sätestas artikkel 3 kohustuse konsulteerida kõigis tähtsais rahvusvahelistes küsimustes ning artikkel 4 kohustas osutama rünnaku alla sattunud liikmesriigile abi, sh relva jõul. Tundub tuttav? Teadusmaailmas oleks tegemist plagiaadiga. Kuigi leping allkirjastati «originaalist» kuus aastat hiljem, edestab see samasisuliste artiklite numeratsiooni poolest «roiskuva kapitalismi» lepingut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles