Erakonnad tasulisest kõrgharidusest (1)

Postimees
Copy
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Sander Ilvest

Viimase aasta jooksul on ülikoolid hakanud üha enam rääkima vajadusest laiendada tasulist kõrgharidust. Sama soovitus on ka haridusstrateegia konkurentsi töörühma visioonidokumendis, idee kõlas üsna jõuliselt hiljutisel TÜ arengukonverentsil, selle toetuseks on avaldatud arvamusartikleid. Paraku ei saa ülikoolid ise õppemaksu kehtestada, see vajab poliitilist otsust.

Riigikogu erakonnad esitavad oma seisukohad.

Katri Raik, Sotsiaaldemokraatlik Erakond: Oleme seisukohal, et tasuta kõrgharidus tagab ausama ja läbipaistvama juurdepääsu kõrgharidusele. Mäletame ju tasulise kõrghariduse aega, kus hiiglasliku konkursiga sai õppima 30 inimest ja tasu eest veel 200. Tihti olid ülikooli nõudmised õppijatele erinevad, aga diplom ühte värvi. Praegu on Eestis välja suremas arusaam, et tasu eest saab hariduse igaüks. Ja see on vaid hea.

Tasuline ja tasuta kõrgharidus mõjutab valikuid. Tasulisse õppesse minnakse eelkõige sellisele alale, mis enda ära tasub. Samas vajame häid ja parimaid igale erialale. Tasuta kõrgharidus võimaldab püüelda üldise ja tervikliku haridussüsteemi poole. Kes maksab, see tellib muusika.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles