Üleminek säästvale energeetikale ei kannata oodata

Aleksei Lotman
Copy
Taastuvenergia
Taastuvenergia Foto: Pm

Säästva arengu asjatundjad on aastaid rääkinud ja kirjutanud vältimatust vajadusest energiapöörde järele, mis Eestis tähendab eelkõige üleminekut põlevkiviajast kestlikule, taastuvatel ressurssidel põhinevale energeetikale.

Seda on kas eiratud või naeruvääristatud. Nüüd on silmade sulgemise tagajärjed Kirde-Eesti kriisina käes. Head kriisi ei tohi raisku lasta – tuleb tegutseda.

Läinud nädalal väitis Ida-Viru Töötukassa juhataja Kuku raadios, et oli suhelnud «rohelistega», täpsustamata, kellega. Seejärel omistas ta «rohelistele» suhtumise, et kaevurid on «mustad ja halvad».

Asja lähemalt uurides selgus, et lugupeetud ametnik viitas oma jutuga mai lõpus Kiviõlis toimunud esimesele õiglase ülemineku ümarlauale, mille korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Keskkonnaõiguse Keskus ja Eesti Roheline Liikumine. Ümarlaual osalesid erinevad pooled: keskkonnaministeerium, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, ametiühingud, kohalikud omavalitsused, ettevõtted, teadlased ja kodanikuühendused. Saksamaa kogemust kaevanduste sulgemisest ja taastuvenergiale üleminekust jagas valdkonna ekspert Andreas Piwek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles