Lisaraha ei ole lühendanud ravijärjekordi (1)

Triin Habicht
Copy
Miks ravijärjekorrad hoopis pikenesid, selgitab plaanitav analüüs.
Miks ravijärjekorrad hoopis pikenesid, selgitab plaanitav analüüs. Foto: Tairo Lutter

Prognoosid näitavad, et vaatamata sotsiaalmaksu heale laekumisele ja sellele, et haigekassa tulud mitmekesistuvad, on haigekassa eelarve tasakaalus kuni 2024. aastani, sealt edasi aga süvenevas miinuses, rääkis haigekassa juhatuse liige Pille Banhard, kes vastutab eelarve eest.

Kuigi haigekassa eelarve on riigieelarve lahutamatu osa, jääb ravikindlustust puudutav neis tulistes aruteludes tagaplaanile. Sel on arusaadav põhjus: haigekassa eelarve sisuline arutelu peetakse haigekassa nõukogu tasemel. Seal lepitakse kokku, milliseks kujunevad ühe või teise ravikindlustusvaldkonna kulud. Samas on riigieelarve aruteludel otsene mõju haigekassa nõukogus arutatavale, sest haigekassa eelarvepositsioon – kulude ja tulude vahe – saab paika riigieelarve osana.

Nii mõnigi tervishoiuvaldkonnas kauem tegutsenu mäletab viimase majanduskriisi aegseid arutelusid haigekassa reservide ümber, kui valitsus kaalus ühe võimalusena neid kasutada muul eesmärgil kui ravikindlustus. Haigekassa oli kriisieelsel perioodil järginud põhimõtet, et headel aastatel tuleb säästa keerulisteks aastateks. Selle tulemusena oli lisaks kohustuslikule reservile kogunenud märkimisväärse suurusega jaotamata tulem. Suurusjärkudest rääkides moodustas tollal jaotamata tulem kolm protsenti kogu riigieelarvest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles