Miks küll laual peaks olema võrdse pikkusega jalad?

Priit Heinsoo
, Sisekaitseakadeemia sisejulgeoleku instituudi õigus- ja sotsiaalteaduste keskuse lektor
Copy
Foto: Pm

Ikka selleks, et laud ei kaotaks tasakaalu, ei vajuks viltu ega kukuks ümber. Ehk laua eesmärgipäraseks kasutamiseks. Kasutan lauda metafoorina oma arutelu avamiseks. Nimelt pandi kevadel kokku uus riigieelarve strateegia ja kohe-kohe algab uue aasta eelarve koostamine. Soovin eelarve kontekstis pisut arutleda, mis on laiapindne riigikaitse ja kas laiapindse riigikaitse laual on ikka võrdsete pikkustega jalad või jääb mõni jalg lühemaks.

Kevadistest meediakajastustest jäi silma peaminister Jüri Ratase riigikogu infotunnis avaldatud seisukoht, et politsei ja päästeametnike palgatõusuks järgneval aastal küll raha ette ei nähta ning samas ei nähta ka võimalust, et nendes valdkondades palku kärbitaks.

Samuti oli fookuses välispiiri väljaehitamise eelarve. Riigikontrolör on leidnud, et idapiiri väljaehitamise lahendus tuleks avada aruteludeks ja analüüsida, kas optimaalset tulemuslikkust on võimalik saavutada ka väikesema kuluga.

Samuti leiame hiljutise uudise selle kohta, et politsei- ja piirivalveameti (PPA) eelarve võib järgmisel aastal väheneda kuue miljoni euro võrra ja järgneval neljal aastal kokku 21 miljonit eurot, mis tähendab, et PPA peaks osa investeeringuid edasi lükkama ja umbes 150 ametikohast loobuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles