Luule Sakkeus: meie rahvastiku arengu tagab suurem tolerantsus ja lõimimine (11)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Euroopa rahvastikuinstituutide võrgustiku nõukoja ja Euroopa demograafia doktorikooli teadusnõukogu liikmena on Luule Sakkeus hästi kursis rahvastiku arengutendentsidega meil ja kogu Euroopas.
Euroopa rahvastikuinstituutide võrgustiku nõukoja ja Euroopa demograafia doktorikooli teadusnõukogu liikmena on Luule Sakkeus hästi kursis rahvastiku arengutendentsidega meil ja kogu Euroopas. Foto: Eero Vabamägi

Tunnustatud rahvastikuteadlane Luule Sakkeus kinnitab, et Eesti väikeseks peetud sündimus ei olegi meie peamine rahvastikuprobleem. Rahvastiku vananemise ja tervisega seonduvate probleemide uurija ütleb välja «saladuse», et üheks suurimaks mureks võib pidada ühiskonna vähest sisemist lõimitust: ligi pool elanikkonnast ei saa võrdselt ülejäänutega osa avalikest teenustest ega naudi elu meie ühiskonnas.

Rahvastiku areng ei ole taandatav vaid sündidele ja surmadele, vaid hõlmab tegelikult kogu ühsksonda. Tänapäeval muutub eriti tähtsaks lõimumine, sest ühiskonnarühmade ootused ja vajadused võivad olla väga erinevad. See esitab riigi juhtidele ja kogu avalikule sektorile aina kõrgemaid nõudeid, kuidas erinevate tegevuspiirangutega inimesed saaksid teistega võrdselt osa kõigist teenustest ja osaleda ühiskonnaelus.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles