Kolm sammu paremuse poole

Copy
Sarah Thomson, Maailma Terviseorganisatsioon Barcelona tervisesüsteemide tugevdamise keskus
Sarah Thomson, Maailma Terviseorganisatsioon Barcelona tervisesüsteemide tugevdamise keskus Foto: WHO

Maailma Terviseorganisatsiooni uue uuringu järgi suudavad eestlased lätlaste või leedulastega võrreldes paremini tervishoiu eest maksta, kuid jäävad siiski alla teiste Euroopa riikide elanikele.

Aastal 2015 oli pisut üle seitsmel protsendil Eesti leibkondadel rahalisi raskusi, kuna nad pidid ise tervishoiuteenuste ja ravimite eest tasuma ja omaosalus oli nende inimeste maksevõimet arvestades liiga suur. Tšehhis, Prantsusmaal, Saksamaal, Sloveenias ja Ühendkuningriigis oli see näitaja kaks protsenti ning Austrias, Horvaatias ja Slovakkias alla nelja protsendi.

Kõikidel inimestel peaks olema võimalik saada kvaliteetset arstiabi rahalisi raskusi kartmata. See tähendab, et inimene ei tohiks olla sunnitud valima tervishoiu ja muude põhivajaduste, näiteks toidu ja eluaseme vahel. See on üks ÜRO maailma säästva arengu eesmärke, mille saavutamisele Eesti koos kõigi teiste riikidega on pühendunud.

Maailma Terviseorganisatsiooni analüüsist selgub, et retseptiravimite omaosa tasumine on Euroopas kõige levinum rahaliste raskuste põhjus. Ennekõike mõjutab see vähekindlustatud leibkondi. Mõnes riigis on see nii sellepärast, et riigi hüvitatavate ravimite nimekirjas ei ole piisavalt ravimeid. Enamikus riikides on aga peamine põhjus omaosaluse suurus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles