Otseülekanne: «Rändavad lapsed ja noored» Vabamu noortearutelu

Aimar Altosaar
, Meie Eesti toimetaja
Copy

Martin Rattase koomiksinäituse «See oli siis kui Soome läksime» avamise puhul toimub noorte arutelu teemal «Rändavad lapsed ja noored». Arutelu juhatab sisse Soome suursaadik Timo Kantola ja seda juhib Soomes elanud ajakirjanik Romi Hasa.

Martin Rattase koomiksinäitus avatakse reedel 11. oktoobril Vabamus kell 12  ning kunstnik viib seejärel läbi koomiksite joonistamise töötoa.  Näituse avamisel esitletakse ka eesti noorte kirjutatud raamatut «Minu kaks kodumaad», mille on koostanud antropoloog Keiu Telve ja folklorist Piha Maria Siim. Sellel järgneb arutelu, mille avab Soome suursaadik Timo Kantola ning juhib  Soomes elanud ajakirjanik Romi Hasa

Arutelule on pandud pealkiri «Rändavad lapsed ja noored». Selles otsitakse vastuseid paljudele küsimustele, mis paratamatult kerkivad, kui mõtleme eestlaste massilisele  Soome rändamisele. Miks sinna minnakse, kas tõesti teisiti ei saanud? Mida vanemad selgitasid, mida lapsed ise arvasid, kui minek oli käes?

Põnev oleks teada saada, milles näevad noored Soomes elanud eestlased kahe maa erinevusi ja sarnasusi? Mis tundus Soomes kõige kummalisem, millega oli raskeim harjuda? Mida tuli oma käitumises muuta, et teiste hulgas paremini hakkama saada? Kuidas suhtusid kohalikud noored eestlastesse, kas tekkis soomlastest sõpru või jäädi omaette? Millised olid sidemed Eestiga, oma siinsete sõprade ja tuttavatega, kui tihti Eesti käidi, kas see oli palav soov või lõpuks tüütu kohustus? Selliseid küsimusi on veel kümneid, millele Vabamu arutelu korraldajad püüavad leida vastuseid.

Lõpuks tahetakse teada, kas noorte arvates välismaal elamine muudab inimesi, kas tagasi tulles siinsed eakaaslased vaatavad tulijaid kuidagi teisiti? Kas tõrjutakse või püütakse rohkem sõbraks saada?

Eestlaste valikud 21. sajandi alguses on andnud pealkirja muuseumitunnile Vabamus «Minna ei taha, kuid jääda ei saa». Ühtepidi on need kurvad lood, miks paljud meist ei ole saanud rahuajal iseseisva riigi tingimustes  jääda kodumaale, kuid teiselt poolt saame neist kinnitust eestlaste visale hakkamasaamisvõimele mistahes ajal ja kõikjal, kuhu neid elu on viinud.

Näitust näeb okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu galeriis (Toompea 8) ning see jääb avatuks 11. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles