Kadõrov teeb Tšetšeenia võimuladvikus vägivaldset suurpuhastust (1)

Copy
Ramzan Kadõrov Abu Dhabis.
Ramzan Kadõrov Abu Dhabis. Foto: Mihhail Metzel/TASS/Scanpix

Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov on vangistanud oma administratsiooni vanemametnikke ja nende sugulasi piirkonna salavanglatesse, et lähiringis väidetavat ebalojaalsust välja juurida.

Suurpuhastus on mõeldud Tšetšeenia ametnike vastu, keda Kadõrov tajub endale ebalojaalsetena või kes on näidanud tema või tema perekonna suhtes austuse puudumist, kirjutab Novaja Gazeta.

Anonüümsete allikate sõnul on Kadõrovi siseringi liikmed toimetatud piirkonna salavanglatesse ning piinatud, kuni nad ebalojaalsuse üles tunnistavad.

Suurpuhastus Kadõrovi siseringis algas augustis, kui vangistati Arguni linnapea Ibragim Temirbajev. 15 aastat meeri ametikohta pidanud Temirbajev on ise olnud seotud teadetega piinamistest ja seksuaalvähemuste vangistamisest ning väidetavalt pidi ta saama Kadõrovi nõunikuks.

Temirbajev kaotas soosingu pärast tema telefoni väidetavat pealtkuulamist, mille jooksul selgus, et meer kritiseeris Kadõrovit ja teisi Tšetšeeni võimuametnikke. Temirbajev ühes sugulaste ja isikliku julgeolekumeeskonnaga vahistati, tema kaitsjad ja toetajad vallandati ning tema elukohas korraldati läbiotsimine.

Teadaolevalt on salavanglatesse paigutatud veel Tšetseenia eriolukordade ministeeriumi juht Ruslan Jakijev, endine metsandusminister Dikmagomed Mulajev, endine asesotsiaalminister Khalid Vajnahhov ning Kadõrovi naise vend Šamkhan Delimhanov.

Kõrgetasemelisi Kadõrovi siseringi ametnikke ei ähvarda Novaja Gazeta sõnul tapmine, kuna nende surma varjamine oleks võimatu.

Kadõrov on valitsenud Tšetseeniat 2007. aastast ning loonud sisuliselt riigi riigis. Venemaa peamiselt moslemienamusega piirkonnas kehtivad Kadõrovi mahitusel ranged islamiseadused ning võimud kasutavad vastaste peal süstemaatiliselt piinamist ja seadusvälist tapmist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles