Ministeerium kinnitab: Helme käis USAs lepinguta advokaadibüroos (9)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Toomas Huik

Rahandusministeeriumi kinnitusel ei ole Eesti riik sõlminud ühegi Ameerika Ühendriikide advokaadibürooga lepingut kaitsmaks riigi huve Eestis tegutsevate pankade rahapesu kahtlustuste uurimises.

Tööasjus USAs viibiv rahandusminister Martin Helme kirjutas eile õhtul sotsiaalmeedias ootamatult oma kohtumisest New Yorgi ühe advokaadibüroo esindajatega. Ametliku kava kohaselt on ta 14.–18. oktoobrini Washingtonis hoopis Maailmapanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi aastakoosolekul. 

«Hommikul arutasin ühes rahvusvahelises advokaadibüroos, kuidas tagada, et Ameerika võimude algatatud uurimised meie pankade rahapesu rikkumistes, mis lõpevad väga tõenäoliselt ülisuurte trahvidega, toimuks nii, et me oleksime protsessis kogu aeg kaasatud ning valdav osa trahvist laekuks lõpuks Eesti eelarvesse. Me räägime minimaalselt sadadest miljonitest, võimalik, et miljarditest,» kirjutas Helme Facebookis.

Rahandusministeeriumist kinnitati täna Postimehele, et minister Helme külastas seda salapärast advokaadibürood, ilma et riigil sellega lepingut oleks.

«Praegu Eesti riigil ühegi USA advokaadibürooga lepingut ei ole. Minister uurib oma USA visiidi käigus erinevaid võimalusi, kuidas selle teemaga oleks võimalik edasi liikuda,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Ott Heinapuu.

USA väärtpaberi- ja börsikomisjon (SEC) algatas Wall Street Journali mullu septembris avaldatud artikli põhjal Danske panga Eesti filiaali rahapesuskandaali tõttu uurimise. Panga tegevust uurib lisaks väärtpaberi- ja börsikomisjonile ka riigi justiitsministeerium.

«Meil pole veel teavet, millal USA justiitsministeeriumi ning väärtpaberi- ja börsikomisjoni uurimised lõppevad, samuti ei oska me ennustada nende tulemust,» ütles Danske ajutine tegevjuht Jesper Nielsen veebruaris.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles