Isadepäeva konverents «Eesti mees ja tema sugu»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy
Tänavuseks aasta isaks kuulutati Arvi Karotam.
Tänavuseks aasta isaks kuulutati Arvi Karotam. Foto: Eero Vabamägi

Pere Sihtkapital korraldab 11. novembril Kultuurikatlas seminari, mille kontseptsioon on kantud isadepäevast ja saanud inspiratsiooni Veljo Tormise laulusõnadest Eesti mees ja tema sugu. Korraldajad püüavad koos kutsutud esinejatega saada Eesti mehest tervikliku ülevaate ning jõuda, nagu lauluski, iseenda lugupidamiseni, meest väärtustava hoiakuni.

Algatuseks koostatakse Statistikaameti andmete põhjal keskmise Eesti mehe portree. Eraldi võrreldakse mehi, kes on ja kes ei ole isad. Seejärel võrreldakse mehi rahvuse, sissetuleku, hariduse, tervise, rände ja eluaseme lõikes.

Meestest rääkides ei jäeta puudutamata naiste ning sugudevaheliste erinevuste teemat. Seminaril autletakse ka laste ja meeste suhete üle, tuleb juttu meestest, kes oma lastest ei hooli, meestest kellel on lapsed erinevate naistega ning naistest, kellel on lapsed erinevate meestega.

Sotsioloog Kadri Täht on teinud uurimuse leibkonna majapidamistööde soolisest jaotusest ning kas ja kuidas on see ajas muutunud. Psühholoog Avo-Rein Tereping kinnitab viimasel ajal sagedamini avaldatud seisukohta, et lapsed teevad mehe õnnelikumaks - mida rohkem lapsi, seda suurem võib olla meeste õnnetunne.

Tervishoiutöötajaid koolitava SYNLAB koolitaja Anneli Raave-Sepp tutvustab seminaril kahte meestele suunatud koolituspaketti: last saada sooviva mehe pakett ning pikaajalisema sõpruse pakett üle 35-aastastele meestele. Tervendaja Andres Saks räägib inimesest kui tervikust.

Seminari lõpus viiakse läbi meeste vestlusring teemal «Kas ja kuidas mõjutab maailmavaade, uskumus või elukogemus meest». Varro Vooglaid, Madis Milling, Andres Saks ja Allan Puur otsivad üheskoos võimalusi paremate ühendussildade loomiseks ja hoidmiseks meeste vahel ning meeste ja naiste vahel. Kuidas erineva elukogemuse ja maailmavaatega meeste ühendamine on võimalik, saame kuulata vestlema kutsutud katoliikliku mõtleja, poliitiku, kaitseväelase ja rahvastikuteadlase suust.

Ajakava

11.00-11.15 Avasõnad – Taavi Tamkivi, Sihtkapitali nõukogu esimees, MTÜ Lasterikkad Isad

11.15-11.45 «Eesti mehe portree statistilises vaates» – Alis Tammur, Statistikaameti juhtivanalüütik

11.45-12.15 «Kas kodutööde õiglane jaotus on võimalik» – Kadri Täht, TLÜ sotsioloogia dotsent

12.15-12.45 «Kas lapsed toovad mehele õnne?!» – Avo-Rein Tereping, TLÜ eksperimentaalpsühholoogia labori projektijuht

12.45-13.15 Lõuna

13.15-13.35 «Mees – Sina juhid oma tervist» – Anneli Raave-Sepp, SYNLAB laboriarst

13.35-13.55 «Eesti mehe hing on haige» – Andres Saks, tervendaja-teejuht

13.55-14.45 Vestlusring isadega – Varro Vooglaid, Madis Milling, Andres Saks, Allan Puur

Päeva juhib Urmas Vaino ja visualiseerib Siiri Taimla

Videosalvestus isade seminarilt on järelvaadatav Pere Sihtkapitali kodulehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles