Isade vestlusring: mees kui osa perekonnakriisist (8)

Aimar Altosaar
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Paneeldiskussioon seminaril «Eesti mees ja tema sugu».
Paneeldiskussioon seminaril «Eesti mees ja tema sugu». Foto: Erik Tikan

Pere Sihtkapitali seminari lõpetuseks peetud paneeldiskussioonis võeti ajakirjanik Urmas Vaino juhtimisel kokku meeste rollid perekonnas ja ühiskonnas. Mehed ja kogu ühiskond vajavad rohkem kindlust ja selgust, et inimesed oleksid õnnelikumad, jäi kõlama ühise arusaamana.

Arvamust avaldasid SA Pere Sihtkapital nõukogu liige demograaf Allan Puur, Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks esimees Varro Vooglaid, tervendaja Andres Saks ja riigikogu liige Madis Milling.

Seminari pealkirjaks olevale küsimusele, mis seisus on eesti mees ja tema sugu, vastas Puur, et seisul pole viga, sest 25 aastaga on meeste keskmine eluiga kasvanud üle tosina aasta ning on nüüd juba ligi 74 aastat. Toetudes uuringutele, väitis ta, et pererollide jagunemine Eestis on jõudnud lähemale Skandinaavia riikide omale.

Varro Vooglaiu arvates ei ole aga mehelikkusega lood head ei siin ega mujal lääneriikides, kuna see on sattunud ideoloogilise surve alla ning mehelikkust ühiskonnas enam ei väärtustata. Ka Andres Saks leidis, et meest ei taheta enam aktsepteerida, kuna naised on muutunud võimukaks ja suruvad mehi alla. Tegelikult peaks pereelus mees olema pea ja naine kael, leidis ta. Milling tõi välja, et mehelt oodatakse, et ta on rauast ja hoolitseks pere eest, aga teiselt poolt hõigatakse halvustavaid väljendeid, nagu seksistlik meesšovinist ja toksiline maskuliinsus.

Diskussiooni juhi küsimusele, kas meesšovinismis on siis ka midagi head, vastas Milling, et tänapäeval pole enam trendikas üleüldse mees olla ja see, mida varem peeti mehelikkuseks, ei ole enam aktsepteeritav, näiteks mees kui kodu kaitsja. Vooglaid mainis, et isegi riiklikud institutsioonid väljendavad valmisolekut juurida välja traditsioonilised soorollid. Harmoonilise perekonnaelu aluseks on tema sõnul aga see, et kõiki ei käsitleta võrdsetena. Vooglaid kinnitas, et naiste ja meeste rollidel on teatav hierarhiline suhe.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles