Minister Kiik paneks apteekrile ülesandeid juurde (1)

Kadri Tammepuu
, Eesti Patsientide Liidu tegevjuht
Copy
Sotsiaalminister Tanel Kiik.
Sotsiaalminister Tanel Kiik. Foto: Mihkel Maripuu

Apteegis peaks keskenduma ravimitele ja vähendama muude kaupade müümist, rääkis sotsiaalminister Tanel Kiik intervjuus Kadri Tammepuule.

Apteegireformi ootuses ütles sotsiaalminister Tanel Kiik, et tulevikus võiks apteekrid hakata määrama ravimeid ja saada ligi rohkematele terviseandmetele, et nende teadmisi ja potentsiaali paremini ära kasutada.

Meie Eesti tervishoiuteemadel kirjutava toimetajana ei saa ma mööda vaadata valdkonna hetke tuliseimast teemast ehk apteegireformist. Varem olen ise aastaid töötanud nii mitme ravimite hulgimüüja kui teiste osapoolte juures: 1990ndatel hulgifirmades ProMed ja Magnum Medical ning apteegiketi Terve Pere Apteek OÜ juhatuse liikmena kuni 2015. aastani. Pärast seda pole mul nende ettevõtjatega enam seost ja ma ei esinda nende huve. Praegu olen patsientide liidu esindajana haigekassa ravimikomisjonis ja esindan hoopis patsientide huve. Samuti ilmuvad need teemaküljed ravimiärimees Margus Linnamäele kuuluvas ajalehes ja selguse huvides on oluline need seosed ära märkida.

Miks on hea, kui apteegiomanikeks saavad proviisorid?

Tuleb ära lahutada ravimite jae- ja hulgimüük, et tekitada olukord, kus hulgimüüjad konkureerivad ka omavahel. Teisest küljest tugevdada proviisorite positsiooni ja välistada suuremate kettide teke.

Mis apteegiturul praegu viga on?

Küsimus on läbipaistvuses. Kuidas konkurents toimib, kuidas valitakse apteegi sortimenti. Kes seda teeb ja milline osa on hulgimüüjal. Kui tegu ei ole ka üldiselt levinud probleemiga, tuleb seda vältida juba eos.

Arvate, et apteegis otsustab ravimite ostmise üle keegi teine peale apteegi juhataja?

Huvide konflikt on siia sisse kodeeritud. Hulgimüüjal, kes on apteegi omanik, on mõistlik turustada enda pakutavaid ravimeid ja mitte kaasata sinna teisi hulgimüüjaid. Näited tulevad elust enesest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles