Haabneeme kooli õpetajad toetavad direktori jätkamist ja ei välista streiki (18)

Copy
Haabneeme kooli õpetajad ja hoolekogu toetavad vallandatud direktori jätkamist.
Haabneeme kooli õpetajad ja hoolekogu toetavad vallandatud direktori jätkamist. Foto: Sander Ilvest

Viimsi vallavalitsus ütles erakorraliselt üles Haabneeme kooli juhi Sirje Toomla töölepingu, põhjendades seda koolis aset leidnud süsteemsete väärkohtlemise juhtumitega. Kooli hoolekogu ja õpetajad aga toetavad koolijuhi Sirje Toomla jätkamist ja nad nimetavad tema vallandamist valla kiusuks.

«Meile on teatavaks saanud kahetsusväärsed süsteemsed väärkohtlemise juhtumid Haabneeme koolis, mis ulatuvad tagasi eelmise aasta novembrisse ja millest koolijuht ei ole tööandjat ehk vallavalitsust õigeaegselt teavitanud, et nende juhtumitega koheselt ja õiguspäraselt tegeleda,» ütles Viimsi vallavanem Laine Randjärv.

«Tegime meile saabunud info põhjal kohe ka politseile kuriteoteate, mille põhjal on tänaseks algatatud kriminaalmenetlus,» ütles Randjärv vallavalitsuse pressiesindaja vahendusel. «Kuna menetlus on käimas, ei saa detaile praegu täpsemalt kommenteerida ega avaldada. Asjaga tegeleb edasi prokuratuur.»

Postimehega rääkinud Haabneeme kooli õpetajad ja hoolekogu liikmed ütlesid, et Toomla vallandamise tegelik põhjus on tema võitlus kooli eest. Haabneeme kool on ehitatud 504 õpilase jaoks, kuid praegu õpib seal üle 660 õpilase. Kool on ülerahvastatud ja õppetöö käib ka raamatukogus ja koridorides.

Hoolekogu ja kooli õpetajad nimetasid vallandamise tegelikuks põhjuseks seda, et direktor ei olnud nõus vallavõimu survega võtta kooli juurde veelgi rohkem õpilasi. Õpetajad ja hoolekogu ei näe põhjust, miks pidanuks vald koolijuhi vallandama, kui ta juba tegi hoiatuse ja hiljem vallandas ebakohaselt käitunud õpetaja.

Kooli õpetajad arutasid, kuidas kujunenud olukorras edasi käituda, välistatud ei ole õpetajate streik vallandatud koolijuhi toetuseks.

Kuigi streikimine on keeruline, siis õpetajad otsivad võimalusi, kuidas lapsed oleksid ikkagi hoitud ja kaitstud, et lapsed streigi tõttu kannatama ei peaks.

Kuriteoteate järgi tõukas algklassi õpetaja mitu korda õpilasi, põhjustades valu

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallase sõnul võis kuriteoteates kirjeldatud info järgi üks algklassi õpetaja aasta vältel olla mitmel korral lükanud ja tõuganud oma õpilasi ning sellega neile valu põhjustanud.

7. novembril alustati kuriteoteate alusel kriminaalmenetlus. Praegu ei ole õpetajale veel kahtlustust esitatud, esmalt kuulatakse üle kannatanud.

Randjärve sõnul on keeruline kinnitada, kas väärkohtlemise juhtumeid on teadlikult varjatud või ei võetud ametialase hooletuse tõttu jäetud meetmed olukorra lahendamiseks tarvitusele. «Igal juhul vastutab koolijuht siinkohal sajaprotsendiliselt,» ütles Randjärv. «Meile laekunud info oli õõvastav ning ei jätnud võimalust jätta sellele reageerimata.»

Vald esitas kuriteoteate oktoobris

Vald esitas kuriteoteate politseile oktoobris ja seda samal päeval, kui asjaolud vallavalitsusele teatavaks said.

«Koolis turvalise õppe- ja töökeskkonna tagamine on valla jaoks absoluutne prioriteet ja eelkõige on see vallavalituse poolt ametisse määratud koolijuhi igapäevane ülesanne – tagada turvalisus ja teavitada tööandjat koheselt juhtumitest, mis seda turvalisust võivad ohustada. Sirje Toomla koolijuhina on siin jätnud ametialased kohustused kahetsusväärselt täitmata, mistõttu ei saa me lubada tal koolijuhina jätkata,» ütles Randjärv.

Vald kuulutab konkursi uue direktori leidmiseks välja tuleval nädalal. Sirje Toomla töötas Haabneeme kooli direktorina alates 2014. aasta juulist.

Vallandatud koolijuht: tegin vägivalda tarvitanud õpetajale hoiatuse, hiljem vallandasin ta

Sirje Toomla ütles rahvusringhäälingule, et üks õpetaja kasutas sel sügisel kolmel korral õpilase suhtes füüsilist vägivalda. Esiti tegi Toomla enda sõnul sellele õpetajale suulise hoiatuse, hiljem aga vallandas ta. Täpsemalt ei soostunud Toomla juhtunust rääkima. Töölt vabastamine tuli Toomlale ootamatult, kui vallavalitsus ta teisipäeval välja kutsus ja töölepingu lõpetamisest teatas.

Viimsis elav Postimehe endine peatoimetaja postitas viimsilaste Facebooki grupis teema Haabneeme koolijuhi vallandamisest. Enamik postitusele lisatud kommentaare pooldavad koolijuhi jätkamist.
Viimsis elav Postimehe endine peatoimetaja postitas viimsilaste Facebooki grupis teema Haabneeme koolijuhi vallandamisest. Enamik postitusele lisatud kommentaare pooldavad koolijuhi jätkamist. Foto: Ekraanitõmmis
Viimsi vallaelanike grupis leidis Haabneeme koolijuhi vallandamine suurt vastukaja, enamik postitajatest pooldab Sirje Toomla jätkamist.
Viimsi vallaelanike grupis leidis Haabneeme koolijuhi vallandamine suurt vastukaja, enamik postitajatest pooldab Sirje Toomla jätkamist. Foto: Ekraanitõmmis
Viimsi vallaelanike grupis leidis Haabneeme koolijuhi vallandamine suurt vastukaja, enamik postitajatest pooldab Sirje Toomla jätkamist.
Viimsi vallaelanike grupis leidis Haabneeme koolijuhi vallandamine suurt vastukaja, enamik postitajatest pooldab Sirje Toomla jätkamist. Foto: Ekraanitõmmis
Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles