Kadri Tammepuu: empaatia loob õnneliku suhte

Kadri Tammepuu
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Kadri Tammepuu.
Kadri Tammepuu. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti muutub järjest paremaks paigaks, kus elada. Avaliku arvamuse uuring siseturvalisusest 2018. aastal kinnitas seda, nimelt oli 88 protsenti elanikest oma eluga rahul. Siiski märkis kuus protsenti vastanutest suurema ohuna ühiskonnas lähisuhtevägivalda (2016 oli see 11 protsenti).

Valitsuse tegevust hinnati kõige kriitilisemalt just lähisuhtevägivallaga tegelemises: peaaegu iga teine vastaja (45 protsenti) nägi valdkonnas puudujääke. Viimasel kümnel aastal on perevägivallast järjest enam räägitud, aga tegudeni jõudmine võtab aega.

Eelmisel aastal jõuti kõigis maakondades niikaugele, et kõrge riskiga lähisuhtevägivalla ohvrid saavad tuge ja abi meeskondadelt, mis töötavad MARAC-mudeliga. Politsei ja sotsiaalkindlustusameti spetsialistid juhivad võrgustikke, kuhu kuuluvad sotsiaal- ja lastekaitsetöötajad, naiste tugikeskuse ja prokuratuuri esindajad. Järgmise sammuna nähakse meedikute liitumist MARACidega. Arstid hindavad oma oskust vaimset vägivalda ära tunda üpris kesiseks, sestap loodavad ohvriabi töötajad neid koolitamistega järele aidata.

Piltlikult öeldes seisab terve meeskond ohvri taga: pakub talle kaitset ja aitab vägivallatseja võimu alt välja. Kui poleks ühte «aga»: ohver peab selleks nõusoleku andma. Ohvrite abistaja Anne Klaar kinnitas, et toetada saab vaid siis, kui kannatanu on nõus, muidu muutuksid vägivaldseks just nemad.

Miks peaks keegi üldse tahtma vägivaldsesse suhtesse tagasi minna? Psühholoogid nimetavad seda Stockholmi sündroomiks, kus ohver tunneb vägivallatseja suhtes lojaalsust, ehkki too piinab teda. See on peen mäng, kus pärast haiget tegemist palub manipulaator tavaliselt andeks, millele järgnevad mesinädalad, mille nimel ohver elab. Kui hakkab juba tunduma, et kõik halb on möödas, tekib esimene kerge pinge, mis annab märku, et tulemas on järgmine episood. Kogenud ohver teab, mis järgneb, ja võib hakata ka ise provotseerima, et tüliga kiiremini ühele poole saada. Tsükkel kordub, muutub vägivaldsemaks ja tihtilugu aina lüheneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles