Andres Kasekamp: Kanada ja sõjaelevant lõunas

Andres Kasekamp
, Toronto Ülikooli Eesti õppetooli professor
Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau ja USA president Donald Trump on rahvusvahelistel kohtumistel korduvalt vastastikku süüdistusi esitanud. Näiteks mullusel NATO liidrite kohtumisel Londonis pakkus palju kõneainet video, kus Trudeau naljatles Trumpi jutukuse üle, mispeale süüdistas Trump teda kahepalgelisuses. 
Kanada peaminister Justin Trudeau ja USA president Donald Trump on rahvusvahelistel kohtumistel korduvalt vastastikku süüdistusi esitanud. Näiteks mullusel NATO liidrite kohtumisel Londonis pakkus palju kõneainet video, kus Trudeau naljatles Trumpi jutukuse üle, mispeale süüdistas Trump teda kahepalgelisuses. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Kanada on püüdnud ajada väärtuste- ja reeglitepõhist maailmakorda austavat välis- ja julgeolekupoliitikat, nii nagu Eesti. Viimastel aastatel on selline lähenemine põrkunud kokku karmi reaalsusega – märkimisväärselt Donald Trumpi, Hiina ja Saudi Araabiaga.

Kõik kolm on näidanud kätte liberaalsete väärtuste piire. USA sundis kehtiva vabakaubanduslepingu enda kasuks ümber tegema. Hiina on võtnud kaks kanadalast pantvangiks, kuna Kanada vahistas USA nõudmisel Hiina telekomifirma Huawei finantsjuhi. Saudi Araabia on boikoteerinud Kanada tooteid, kuna Kanada välisminister toetas häälekalt naiste võrdõiguslikkust. Kõikidel juhtudel on Kanada jäänud üksi. Liitlased arvestavad eeskätt endi huvidega ja pole julgenud Kanadale avalikult ning jõuliselt toetust avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles