Kadri Tammepuu: patsiendi seljataguse kaitsel

Kadri Tammepuu
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Kadri Tammepuu.
Kadri Tammepuu. Foto: Mihkel Maripuu

Igal aastal tehakse Eestis üle üheksa miljoni arstivisiidi, operatsiooni, uuringu ja analüüsi. Polikliinikus juhtub väga harva, et tohter teeb saatusliku vea.

Kõige sagedamini, pea igal kümnendal juhul, tuleb tüsistusi ehk tervisekahjusid ette operatsioonidel, mille arv küündib kahesaja tuhandeni aastas. Õnneks pole kõik tüsistused ravimatud, ent olukorra teeb segasemaks see, et pool kahjudest tekib ka siis, kui arstid teevad kõik õigesti.

Kui inimene raviga rahule ei jää, võib ta selle kohta hinnangu saada kas kohtust, tervishoiuteenuste kvaliteedi eksperdikomisjonilt, teiselt arstilt või haiglast, kus teda raviti.

Soomes esitasid patsiendid tunamullu tervisekahju hüvitamiseks taotlusi üle 8500, meil täpsed andmed haiglate kohta puuduvad, ent eksperdikomisjonile laekus kaebusi 191 ja kohtule mõni üksik. Soomes on küll neli korda suurem rahvaarv, kuid raske uskuda, et ravikvaliteet seal kümme korda kehvem oleks. Erinevalt Soomest jätavad meil paljud hüvitise taotluse esitamata. Kes ei taha arstiga suhteid rikkuda, sest tema juures tuleb edasi käia, kellele tundub kaebamine hirmutava kogemusena. Tihti pole vaidluseks piisavalt teadmisi, aega, raha või ka jõudu. Enamiku patsientidest moodustavad eakad ja kui paljud neist on võimelised enda eest seisma?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles