Reinsalu: koostööst võidavad kõik riigid (2)

Erkki Koort
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Põhjamaade ja Balti riikide koostöö hõlmab Soomet, Rootsit, Norrat, Islandit, Taanit, Eestit, Lätit ja Leedut.
Põhjamaade ja Balti riikide koostöö hõlmab Soomet, Rootsit, Norrat, Islandit, Taanit, Eestit, Lätit ja Leedut. Foto: Välisministeerium

Erinevused peavadki olema, sest need õpetavad nägema paljude teemade juures tahke, mille peale ise kodus poleks tulnudki, ütleb välisminister Urmas Reinsalu Eesti tänavuse eesistumise kohta Põhja- ja Baltimaade koostööformaatides. 

Mis on koostööformaadid NB8 ja 3B?

Põhjamaade ja Balti riikide koostöö ehk NB8 on piirkondlik koostööformaat, mis on 1992. aastast alates toonud ühe laua taha kokku viis Põhjamaad ja kolm Baltimaad (Soome, Rootsi, Norra, Island, Taani, Eesti, Läti ja Leedu), et mitteametlikus õhkkonnas arutada nii regionaalselt kui ka rahvusvaheliselt tähtsatel aktuaalsetel teemadel. 2000. aastal otsustati Eesti tollase välisministri Toomas Hendrik Ilvese initsiatiivil, et sellist Põhjamaade ja Balti riikide koostööformaati hakatakse tähistama ühtsust väljendava nimetusega Nordic-Baltic Eight (NB8).

Balti koostöö ehk 3B formaat keskendub eraldi just Eestit, Lätit ja Leedut puudutavatele küsimustele. Viimastel aastatel on ühistegevuses keskendutud välis- ja julgeolekupoliitika, kaitsekoostöö, energia ja transpordi teemadele. Majanduskoostöös on senisest suurema tähelepanu alla võetud ühistele huvidele rajatud energeetika- ja transpordiprojektid, nagu Rail Baltic, Via Baltica, Balti riikide elektrivõrkude sünkroniseerimine Mandri-Euroopa sagedusalaga ning regionaalse gaasituru arendamine. NB8 koostöö on mitteametlik, kuid Balti riikide valitsuste koostööformaat Balti Ministrite Nõukogu loodi 1994. aastal ning eesistumine roteerub kolme Balti riigi vahel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles