Jaak Valge: häid päid välismaalt peab hoidma, teisi mitte (4)

Jaak Valge
, ajaloolane, riigikogu liige (EKRE)
Copy
Jaak Valge
Jaak Valge Foto: Margus Ansu

Liiga palju välistudengeid saab Eestis osaliselt maksumaksja arvel ingliskeelse tasuta hariduse ja lahkub seejärel Eestist, kirjutab riigikogu liige Jaak Valge (EKRE) ning arutleb, kuidas saaks kavandatav seadusemuudatus Eestis töötamisest huvitatud välismaa noori hoida siin ja mittehuvitatuid eemal.

Välismaalaste seaduse kavandatav muudatus piirab välistudengite töötamist õpingute ajal, et nad saaksid keskenduda õppimisele ja võimalus, et nad pärast õpinguid Eesti ühiskonda panustavad, oleks suurem. Samuti soovitakse piirata pereliikmete Eestisse kutsumist õpingute ajaks. Eesmärk on takistada õppimise nime all Eestisse töötama tulekut ning lihtsat pere siiatoomist. Seadusemuudatused valmistas ette siseministeerium. Missugustel tingimustel välistudengid Eestis õpivad, kes nad on, mis kasu saavad välisüliõpilastest kõrgkoolid ning meie ühiskond tervikuna?

Praegusel, 2019/2020. õppeaastal alustas Eestis õppetööd 5528 välisüliõpilast, seega ligikaudu sama palju, kui oli iseseisvuse taastamise algul immatrikuleeritud üliõpilasi Tartu Ülikoolis.

Välisüliõpilaste arv on 2012. aastast peaaegu neljakordistunud, moodustades rohkem kui 12 protsenti kõigist tudengitest. See ületab juba praegu kõrgharidusprogrammi 2018–2021 seatud eesmärgi (10 protsenti). Kõige rohkem on välistudengeid Soomest (1300), aga ligi 60 protsenti välisüliõpilastest on pärit väljastpoolt Euroopa Liitu, nn kolmandatest riikidest.

Kõrgharidusseaduse kohaselt võib olla kõrghariduse esimese ja teise astme õppekavadel vaid üks õppekeel. Bakalaureuse- ja magistriõppe välistudengitest õppis inglise keeles 94 protsenti, vene keeles 2,5 ja eesti keeles 3,5 protsenti. Doktoriõppes ühe keele nõuet ei ole. Tallinna Tehnikaülikoolis on siiski kõik doktoriõppekavad ingliskeelsed, Tallinna Ülikoolis on üks ingliskeelne õppekava ja 14 kakskeelset, Tartu Ülikooli 35 doktoriõppekava on kõik kakskeelsed. Viimane tähendab tegelikkuses tihti õppetöö toimumist suuremalt jaolt inglise keeles.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles