Kadri Tammepuu: tervis päästab rahakoti

Kadri Tammepuu
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Kadri Tammepuu.
Kadri Tammepuu. Foto: Mihkel Maripuu

Mustkunst tähendab illusioonidega esile kutsuda publiku muutunud teadvuse seisundit. Kui jutt käib miljonitest eurodest, kõrvutab lugeja numbrit tihti automaatselt oma pangakonto seisu või vara suurusega.

Mäletate, kui riigikogu valimiste eel lubas peaminister, et alates 2018. aastast saab tervishoid pensionäride sotsiaalmaksu arvelt viie aasta jooksul juurde 300 miljonit eurot ja digiregistratuur vähendab ravijärjekordi. Poliitikute ülesanne on unistusi müüa, aga kui lubadusi on võimalik mõõta, saab neid tõestada või ümber lükata.

2018. aastal oli haigekassa eelarve 1,3 miljardit eurot, millest hüpoteetiline 60 miljonit iga-aastast lubatud lisaraha oleks moodustanud viis protsenti. Haigekassa juhi Rain Laane sõnul mõjusid tegelikult pensionidelt juurde saadud summad nagu väike sutsakas kerisele: 2018. aastal tuli kohustustevabalt juurde 34 miljonit, aasta hiljem 10 miljonit ja alanud aastal seitse miljonit eurot.

Kastanid tõi peaministri jaoks tulest välja hoopis palkade kiire kasv. Palgalt arvestatud sotsiaalmaksu laekus 2017. aastal 21 miljonit ja tunamullu juba 39,5 miljonit eurot rohkem, kui plaan ette nägi. Lõpuks ei olegi inimestele tähtis, kust raha tuleb, peaasi, et see otsa ei saa. Viimasel kahel aastal pole ka detsembris ilmunud enam artikleid, et rahapuudusel lõpetas see või teine haigla plaanilise töö.

Aga mis on saanud peaministri teisest lubadusest, et digiregistratuur vähendab ravijärjekordi? Siin kahjuks häid uudiseid ei ole. Endiselt tuleb umbes pooltel patsientidel oodata eriarstile pääsemist üle kuue nädala – see on haigekassa paika pandud piir. Ravijärjekorras seisab aastataguse ajaga võrreldes viisteist tuhat inimest enam. Laane sõnul pikenevad järjekorrad tõenäoliselt ka alanud aastal, sest nüüd kontrollib haigekassa, et visiidiajad oleksid haiglates avatud kolme kuu asemel neli kuud. Nii pääsevad löögile ka need, kes enne vaba arstiaega endale ei leidnud. Näiteks saab silmaarstile Haapsalus visiidiaja nelja ja Tartus kaheksateistkümne nädalaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles